Správy

Vo Vihorlatských vrchoch sa darí vodnárovi potočnému. Aj vďaka ochranárom

Jediným vtákom z čeľade Cinclidae vyskytujúcim sa v území Vihorlatských vrchov je vodnár potočný.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vihorlatských vrchoch sa darí vodnárovi potočnému. Aj vďaka ochranárom
Zdroj: TASR

Štátna ochrana prírody ho na svojej stránke na sociálnej sieti označuje za indikátora čistej vody. Aj vďaka aktivite zamestnancov správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat sa mu na východe Slovenska darí.

„Od roku 2016 vešiame vo Vihorlatských vrchoch pre vodnára potočného búdky, inštalujeme ich zásadne tam, kde vodnár nemá inú možnosť k zahniezdeniu. Počas štyroch rokov sa nám podarilo vyvesiť 53 búdok, zavesili sme ich prevažne pod mosty, vždy na ich stropy nad vodným tokom,“ informuje CHKO Vihorlat na svojej internetovej stránke s tým, že aj keď bolo zopár vyvesených búdok zničených, tie, ktoré ostali, svoju funkciu plnia.

Vodnára potočného a spolu s ním i trasochvosta horského začali ochranári vo Vihorlatských vrchoch pozorovať v roku 2015.

Keďže vodnár potočný obýva prevažne väčšie rýchlo tečúce potoky, svoje pozorovania realizovali na úsekoch tokov Okna, Jovsiansky potok, Krivec, Čremošná, Barlahov a Porubský potok.

„Na nich majú vodnáre dostatok miesta na hniezdenie, kde prevažne využívajú stavby mostov a murovaných stien v blízkosti nich,“ vysvetlili ďalej pracovníci CHKO Vihorlat s tým, že na všetkých vytypovaných tokoch prítomnosť oboch vtáčích druhov potvrdili. Najviac hniezdisk pritom zaznamenali na potoku Okna.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM