Zuzana Ročeňová Iné športy

Výlet Michalovčanov, ktorý potešil všetky oči: Úchvatný pohľad na Zemplínske more stál za to!

Michalovskí turisti sa tentoraz v príjemnom už jarnom počasí vybrali zdolať takmer päťsto metrový Rakovský kameň. Odmenou im bol úžasný pohľad na hladinu Zemplínskej šíravy.

Ilustračný obrázok k článku Výlet Michalovčanov, ktorý potešil všetky oči: Úchvatný pohľad na Zemplínske more stál za to!
Zdroj: Dnes24.sk

Siedme tohtoročné podujatie najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista ponúklo účastníkom jarné pozorovanie prebúdzajúcej sa prírody.

Jarný výlet z obce Jovsa

Na jarnú exkurziu sa vybrali turisti v oblasti Podvihorlatskej pahorkatiny z obce Jovsa, ktorá sa v historických prameňoch spomína už začiatkom 15. storočia. „Podhorská dedinka pri severovýchodnom brehu Zemplínskej šíravy je známa výskytom bledule jarnej, ktorá sa nám prezentovala v plnej práve sa rozvíjajúcej kráse. No sem-tam sme natrafili aj na kvitnúce snežienky a iné jarné kvety,“ hovorí predseda najstaršieho michalovského KST T Anton Hasák.

Dve náročné trasy pre výletníkov

V niekdajších Jovsianskych kúpeľoch zaniknutých zhruba pred 70 rokmi, kde je dnes viditeľných už iba zopár prameňov, sa ako už v poslednom čase býva v klube zvykom, výletníci rozdelili na dve skupiny. „Tá zdatnejšia a početnejšia sa vybrala severným smerom na necelých 500 m n. m. (498, 8) vysoký Rakovský kameň s nezabudnuteľným pohľadom na v slnku sa trblietajúcu hladinu Zemplínskeho mora, či nad hlavami im prelietavajúce žeriavy,“ povedal Hasák. Poniektorí si ešte „odbehli“ na neďaleký no o dosť vyšší Ostrý vrch (665,7 m n. m.).

„Druhá partia turistov sa vydala na západ po neznačkovaných lesných cestách poza Drienik (242 m n. m.) až ku Skalke (314 m n. m.). Popri Skalnom potoku si to namierili na juh a okrem nazhromaždeného raždia po ťažbe, zazreli aj pomerne veľký krmelec, či viacerými hrádzkami vzniknuvšie jazierka,“ doplnil Hasák.

Konečná v pútnickej dedinke

„Zastavili sme sa pri upravenom prameni, no žiaľ zubom času poničených lavičkách i stolov. Nazbierali sme si bahniatka a túru sme ukončili v známej pútnickej obci Klokočov,“ uzavrel Anton Hasák.

I keď v úvode i závere akcie bolo pod vyjasnenou oblohou úplné bezvetrie, v strede putovania ich vetrisko poriadne vyobšívalo, no celodenné slnko a teplota do 11 ºC napravili, čo vietor chcel pokaziť.

Foto: Anton Hasák

Výlet michalovských turistov na Rakovský kameň
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM