Aktualizované Správy

Výstraha pred búrkami: Vietor, lejak a potom návrat do horúceho dňa

V okrese Michalovce by sa malo schladiť. Vietor, lejak, búrky a potom prídu zas a opäť horúčavy.

Ilustračný obrázok k článku Výstraha pred búrkami: Vietor, lejak a potom návrat do horúceho dňa
Zdroj: pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na svojej stránke výstrahy pre okres Michalovce. Výstraha 1. stupňa pred búrkami má byť podľa SHMÚ do 16.7.2021 21:00 hod. V okrese Michalovce je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varovali meteorológovia.

Pri spomínaných búrkach je podľa nich možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami je vydaná 17.7.2021 od 13:00 do 18:00 hod., kedy sa v našom okrese MIESTAMI očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C.

,,Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornil SHMÚ.

Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

ilustračné foto

Vedeli ste, že nad našim územím sa v týchto dňoch nachádza prach, ktorý pochádza až zo Sahary? Pozrite si aj aktuálne zábery.

Na Slovensko dorazil saharský prach
7
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM