Rôzne

Zážitok na čerstvom vzduchu: TOP 5 najkrajších túr v Michalovciach a okolí

Túry v Michalovciach a okolí ponúkajú nielen prírodné krásy a zaujímavosti, ale aj technické pamiatky. Zoznámte sa s piatimi, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok na čerstvom vzduchu: TOP 5 najkrajších túr v Michalovciach a okolí
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Leto je v plnom prúde a k nemu neodmysliteľne patria výlety do prírody. Okrem turistických chodníkov a niekoľkých cyklotrás ponúka náš región aj náučné chodníky, na ktorých návštevníci spoja príjemné s užitočným. Užijú si krásy prírody a zároveň sa niečo naučia o atraktivitách Dolného Zemplína.

Prinášame vám 5 zaujímavých túr v Michalovciach a okolí, ktoré naša redakcia považuje za najkrajšie. Ktoré to sú?

Čítajte tiež: Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Michalovciach, do ktorých by ste mali zavítať

Od vôd Šíravy k lesoparku Biela hora

Začiatok túry je v obci Kusín, ktorá nesie meno potoku Kusín. Nachádza sa v predhorí Vihorlatských vrchov na severných brehoch Šíravy. „O dedinke s niečo viac ako 300 obyvateľov je správa v písme už od roku 1416. V chránenom areáli sa dá zájsť do tunajšieho kostola stojaceho len pár metrov od hladiny nádrže, ktorej vody ho už trikrát zaplavili skoro do metrovej výšky,“ vysvetlil Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce.

V rekreačnej oblasti Paľkov pozornosti turistov neujde množstvo aj pomerne nových chát. „ Ani sa turisti nenazdajú a budú pri ďalšom gréckokatolíckom kostole Nanebovzatie Panny Márie z roku 1835, taktiež pri hrádzi Podvihorlatskej nádrži v obci Klokočov. Je to známe slovenské pútnické miesto s písomne doloženou existenciou z roku 1358 ako Klokowchow,“ doplnil Hasák o túre.

Prejde sa okolo zátoky strediska Kamenec a cez Medvediu horu do strediska Hôrka, pamätníkom známu ako Slnečný lúč. Pomalým krokom sa ďalej vyberiete na juh. Nasleduje Sĺňava. Prebehnete prímestskou rekreačnou oblasťou, cez bývalý lesopark Biela hora a za súmraku dorazíte šťastne domov do Michaloviec.

Nenáročný výstup na Morské oko

Jazero Morské Oko v chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty leží v nadmorskej výške 618 m a je štátnou prírodnou rezerváciou s chránenou flórou a faunou. Je to najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku s rozlohou 13 ha . Okruh okolo Morského oka je po celom úseku cyklotrasa značená modrou farbou a začína na konečnej zastávke SAD obce Remetské Hámre (295 m n. m.), kde aj končí. Je to východiskový bod aj pre štyri turistické trasy.

Asfaltová cesta tvorí hlavnú prístupovú spojnicu turistickú trasu i náučný chodník z Remetských Hámrov k Morskému oku v dĺžke 9 km. Z koncového záchytného parkoviska Krivec pod Morským okom trvá pešia túra k jazeru už len 15 minút. Na 4 km trase sú osadené štyri panely, ktoré informujú návštevníkov o chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, geológii územia, Morskom oku, ako aj o okolitých lesoch. Trasa náučného chodníka je fyzicky nenáročná.

Nádherné výhľady zo Sninského kameňa

Nad hladinou Morského oka sa vypína jedna z dominánt vihorlatských vrchov – Sninský kameň, známy nádherným výhľadom na okolité vrchy a doliny. Turistická trasa je fyzicky náročnejšia, na úseku 4 km prekonáva výškové rozpätie od 618 do 1005 m n. m. Odmenou je však nádherný výhľad na krajinu údolia Cirochy, vihorlatské lesy a Východoslovenskú nížinu. Panelovou formou je podaná informácia o rastlinných a živočíšnych spoločenstvách vihorlatských lesov a o chránenom prírodnom výtvore Sninský kameň. Predmetom obdivu sú dva skalné útvary vo forme plošinového lávového vrcholu. Sú to Veľký Sninský kameň – 998 m n. m., nižší ale plošne rozsiahlejší a Malý Sninský kameň 1005 m n. m.

Dominantný Vihorlat

Pre milovníkov hôr hrá prím chránená krajinná oblasť Vihorlat, ktorej dominantnou je vyhasnutá sopka. Právom, pretože ide o jedinú sopku na našom území. Najvyšší vrchol Vihorlatských vrchov Vihorlat (1076 m n.m.) je známy aj tým, že sa nachádza vo vojenských lesoch a patrí aj do vojenského obvodu Valaškovce. Cyklistická časť trasy vedie od Poruby pod Vihorlatom po zelenej TZT. Ak plánujete ísť peši najvhodnejšia trasa je z obce Remetské Hámre po žltej TZT.

Vtáčím rajom pri Iňačovciach a Sennom

Tento zaujímavý náučný chodník sa nachádza v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky. Ide o územie európskeho významu, ktoré sa nachádza na území okresov Michalovce a Sobrance. Je to najväčšia sústava rybníkov na Slovensku, kde sú zachovalé vlhké a mokré lúky.

Náučný chodník, ktorého prejdenie trvá 3 až 5 hodín predstavuje históriu obce Iňačovce, veľkú mapu územia, zrekonštruovanú váhadlovú studňu, históriu pastierstva v kraji, druhy vtáctva v lokalite, históriu rybárstva v kraji, prínos veľkých lúk pre prírodu a ľudí a historický kaštieľ v Sennom. Nechýbajú vyhliadkové veže, odkiaľ sa dá pozorovať vtáctvo.

Čítajte tiež: Láka turistov aj fotografov: Dedinka v okrese, ktorú by ste mali navštíviť

Pozrite si ďalšie pešie turistické trasy vo Vihorlatských vrchoch

Na zorientovanie sa v značených turistických trasách vám ponúkame ich krátky opis. Uvádzame aj pochodové časy pre smer tam medzi dvoma pomenovanými turistickými miestami.

  • • Morské oko – Malé Morské oko – Sninský kameň – Nežabec – Strihovské sedlo – Potašňa (dĺžka trasy cca 14 km + 4 km naspäť k Morskému oku)
  • • Morské oko – Malé Morské oko – Jedlinka (dĺžka trasy 2,1 km) Táto trasa ponúka okružné trasy
  • • Morské oko, hrádza – Morské oko, Rybárka (dĺžka trasy 1,7 km)
  • • Remetské Hámre – Lysák – Sedlo Rozdiel – Jedlinka – Tri Table – Sninský Kameň – Nežabec – Strihovská poľana – Strihovské sedlo – Pilníkova lúka – Diel – Vávrova lúka – Podhoroď (dĺžka trasy 32,9 km) Hlavná hrebeňová trasa – červená značka
  • • Humenné mesto – Jasenov – Jasenovský hrad – Veľká dubová – Porúbka – pod Vinianskym hradom – Vinné – Hôrka (dĺžka trasy 28,8 km) Modrá značka
  • • Remetské Hámre – Falašov potok – Potašňa – Krivec – Morské oko, hrádza – Morské oko, kaštielik – Morské oko, Rybárka – Pod Troma Tablami – Tri Table – Sninský Kameň
  • • Remetské Hámre – Falašov potok – Pilníkova lúka – Ruská Bystrá (dĺžka trasy 20,8 km) Zelená značka.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Michalovciach, ktoré by mal poznať každý

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Michalovce

Keď sa turisti chystajú na výlet do Michaloviec… 5 vecí, na ktoré sme pod Vihorlatom obzvlášť hákliví

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM