Veronika Ondo-Cholewová Správy

Zemplínske múzeum stále prechádza obnovou, ale... toto už ľudia môžu vidieť!

Zemplínske múzeum v Michalovciach je už dlhšiu dobu v dôsledku rekonštrukcie zatvorené. No je tu novinka. Sledujte, čo už ľudia môžu navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum stále prechádza obnovou, ale... toto už ľudia môžu vidieť!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako je dobre známe, Zemplínske múzeum môžete nájsť v Michalovciach v budove barokovo–klasicistického kaštieľa, ktorý kedysi patril šľachtickej rodine Sztárayovcov. Súčasná rekonštrukcia, ktorá na mieste stále prebieha, je jednou z najväčších v histórii spomínanej stavby. Obnova síce stále trvá, ale múzeum už pootvorilo dvierka a sprístupnilo priestory prírodovednej expozície.

Znovu otvorená

„Prírodovedná expozícia Zemplínskeho múzea v Michalovciach je znovu otvorená pre verejnosť,“ informovali z múzea. Zároveň dodali, že je prístupná do 29. decembra 2017. Vstup pre verejnosť je od pondelka do piatka od 8:00 hod. do 15:00 hod. Predaj vstupného nájdete v budove administratívy múzea, ktorá sa aktuálne nachádza na začiatku parku za farským kostolom.

Stála prírodovedná expozícia bola vyinštalovaná pre návštevníkov ešte v roku 1982. V dôsledku požiadavky pôvodných majiteľov na vyprázdnenie západného krídla musela byť niekoľkokrát reinštalovaná a nakoniec presunutá do budovy koniarne. V súčasnosti pozostáva z 353 preparátov vtákov 243 druhov, 58 preparátov cicavcov 49 druhov, ktoré sú doplnené o 13 hniezd vtákov, 6 násad, 6 lebiek, 1 hniezdo cicavca, 1 plaza s násadou, 2 obojživelníky 1 bezstavovca.

Spevy a hlasy

Vystavené živočíchy v múzeu sú zoskupené podľa biotopov. V pozadí vitrín je 56 veľkoplošných farebných diapozitívov, ktoré znázorňujú životné prostredie, v ktorom žijú. Atmosféru výstavnej miestnosti oživujú spevy a hlasy 101 druhov vtákov a 3 cicavcov.

Druhy, z ktorých sú nahrávky, sú vytlačené v nasledujúcom zozname kurzívou. Ak sa rozhodnete navštíviť spomínanú expozíciu, vo vitrínkach uvidíte vtáky, žijúce v prevažnej miere na rybníkoch a vodných nádržiach. V múzeu sú vystavené aj zajace, rôzne dravce, poľné, či lesné zvieratá, ktoré sú typické pre náš región.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM