Správy Samospráva

Župa urobila vo svojich zariadeniach sociálnych služieb personálny audit. Čo zistila?

Kontrola Košického samosprávneho kraja (KSK) odhalila, že v niektorých domovoch sociálnych služieb pracuje viac ľudí, ako by podľa normy malo.

Ilustračný obrázok k článku Župa urobila vo svojich zariadeniach sociálnych služieb personálny audit. Čo zistila?
Zdroj: dssstrazske.sk

Z výsledkov auditu vyplýva, že v Domove sociálnych služieb (DSS) Lidwina v Strážskom (okres Michalovce) je 90-percentné prekročenie miery zamestnanosti oproti personálnemu normatívu.

Informovala o tom vedúca komunikačného oddelenia Úradu KSK Anna Terezková.

„Podľa zákona o sociálnych službách by mal byť personálny normatív 39 zamestnancov na 76 klientov, ktorí využívajú tento typ služieb. V Strážskom ich však pracuje 73, čo je o takmer 90 percent viac ako zákonom daný normatív,“ uviedla s tým, že zákon v tomto druhu zariadenia umožňuje zvýšenie do desať percent.

Nesúlad normatívu so zákonom

Podľa vyjadrenia predsedu KSK Rastislava Trnku, súčasný stav v Strážskom spôsobila zmena poskytovaných služieb v DSS z roku 2009. Došlo k nej na základe zmeny zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

Dovtedy príjmalo toto zariadenie klientov so zdravotným postihnutím do 18 rokov, ktorí mali súdom nariadený výkon opatrení sociálnoprávnej ochrany. Od roku 2009 môžu ale opatrenia súdu poskytovať iba zariadenia na to určené.

„Aj napriek zmene zákona ani po dvanástich rokoch nedošlo k zosúladeniu normatívov so zákonom,“ doplnil Trnka s tým, že vecou sa zaoberá aj v marci poverená riaditeľka zariadenia.

Vysoké náklady

Ako uviedla Terezková, kraj vynakladá na 30 nadnormatívne zamestnaných pracovníkov v tomto zariadení ročne takmer 400 000 eur.

„Uvedomujem si, že tento krok nie je populárny, ale ak chceme zvyšovať kvalitu sociálnych služieb, nemôžeme si dovoliť dvanásť rokov posielať peniaze mimo zákonných normatívov,“ dodal Trnka.

KSK na chod svojich trinástich zariadení sociálnych služieb ročne vynakladá 24 miliónov eur, pričom až 70 percent z týchto výdavkov predstavujú mzdové náklady. Podobný problém s prezamestnanosťou eviduje kraj aj v DSS Idea v Prakovciach (okres Gelnica).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM