Rôzne

O krok bližšie k novému lákadlu na východe. Z pustnúcich kúpeľov chcú urobiť wellness rezort

Cieľ je jasný. Z chátrajúcich kúpeľov chce KSK vytvoriť celoročné rekreačné stredisko.

Ilustračný obrázok k článku O krok bližšie k novému lákadlu na východe. Z pustnúcich kúpeľov chcú urobiť wellness rezort
Zdroj: TASR/František Iván , Unsplash.com

V architektonickej súťaži na obnovu Turzovských kúpeľov pri Gelnici zvíťazilo štúdio Between z Bratislavy. Výsledok druhého kola medzinárodnej súťaže oznámil Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že ocenený architektonický návrh predstaví v priebehu novembra.

„Víťazný návrh z dielne štúdia Between z Bratislavy plne rešpektuje historický ráz kúpeľov a nadväzuje na prírodné prostredie areálu,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Odborná porota, ktorá rozhodovala o budúcej podobe kúpeľov, sa skladala zo skupiny piatich nezávislých architektov a dvoch zástupcov KSK. Poradným hlasom poroty boli experti poroty z radov zástupcov Košického samosprávneho kraja, Krajského pamiatkového úradu a primátor mesta Gelnica.

„Vizualizácie a podrobný opis projektového zámeru budú verejnosti odprezentované v priebehu novembra po ukončení priameho rokovacieho konania o podmienkach zmluvy s víťazom, ktorého výsledkom má byť podpis zmluvy o diele o dopracovaní urbanisticko-architektonickej štúdie,“ informoval Úrad KSK.

Areál pustnúcich Turzovských kúpeľov odkúpil KSK od súkromného vlastníka vo februári 2021 za 346.000 eur. Cieľom je obnoviť areál a vytvoriť wellness-spa rezort, ktorý by primárne slúžil ako celoročné rekreačné stredisko.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM