Peter Simon Správy

Budova UPJŠ v Košiciach po ničivom požiari. Rezort financií prisľúbil pomoc

Rozsiahly požiar zničil v piatok (9.12.) večer strechu budovy Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Celkové škody sa podľa hasičov predbežne odhadujú na tri milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Budova UPJŠ v Košiciach po ničivom požiari. Rezort financií prisľúbil pomoc
Zdroj: TASR

Budovu na rohu ulíc Dr. Kostlivého a Moyzesovej zachvátil požiar pred 18:00 hod. V objekte sa nachádza Ústav chemických vied. Požiar zasiahol celú strechu budovy. Pri udalosti nedošlo k zraneniam. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania. Presnejší rozsah škôd posúdi expertízna skupina.

Opäť horelo

Hasiči museli dnes ráno v objekte opäť zasahovať, výjazd mali o 7:35 hod. „Došlo k znovurozhoreniu, preto boli opäť na mieste,“ uviedol krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Oheň sa im podarilo uhasiť o polnoci

„Je to jeden z veľmi čiernych dní UPJŠ. Jej veľké a bojovné srdce Ústav chemických vied nám vyhorel. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Bolo to už obdobie pokoja, keď práve končili posledné študijné skupiny výučbu a študenti odchádzali preč,“ uviedol rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.

Na mieste zasahovalo viac ako 30 hasičov z viacerých staníc. Keďže sa v objekte nachádzajú chemické laboratóriá, hasiči o pomoc požiadali i kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Jasove. Polícia uzavrela ulicu a na mieste bola i záchranná služba.

Príčina požiaru je predmetom vyšetrovania

Podľa rektora pravdepodobne začal horieť jeden z digestorov. „S prekvapením, išlo to zdola, nie zhora. Zrejme ide o komínový efekt, to znamená pravdepodobne jeden z digestorov, alebo viac digestorov. To posúdia odborníci. Som veľmi zvedavý, pretože je tam úplne nová infraštruktúra,“ dodal Sovák.

Pomôže aj štát

Pomoc pri oprave budovy už prisľúbil i minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý miesto navštívil v piatok večer. „Budúcu stredu na rokovaní vlády navrhnem, aby boli vyčlenené prostriedky na okamžité začatie rekonštrukčných prác budovy zasiahnutej požiarom,“ povedal minister.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM