Peter Simon Správy

Divadlo Actores s netradičným spracovaním Sherlocka Holmesa, FOTO z premiéry

Mestské divadlo ACTORES Rožňava uviedlo novú kriminálnu komédiu o jednom z najznámejších detektívov sveta. Premiéru si vychutnali stovky divákov. Pozrite si foto.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Actores s netradičným spracovaním Sherlocka Holmesa, FOTO z premiéry
39
Galéria
Foto: Peter Simon

Mestské divadlo ACTORES Rožňava po uvedení úspešných oceňovaných svetových tituloch ako 39 stupňov, Dni v daždi, Totálny nezmysel, prinieslo vo svojom jubilejnom 25. roku v Slovenskej premiére komédiu na motívy diela legendárneho spisovateľa Arthura Conana Doyla – Sherlock Holmes a Tajomná záhada rodu Baskerville.

Ako nás informoval herec divadla Róbert Kobezda, jedná sa o „desivo štekajúcu kriminálnu komédiu“ o jednom z najznámejších detektívov, Sherlockovi Holmesovi.

„Ide o hru prevlekov, naplnenú rôznymi humornými situáciami, ktoré doprevádzajú legendárny detektívny príbeh o psovi z Baskerville. Pes Baskervillský je Holmesov najznámejší prípad, no taktiež aj najzáhadnejší. Doyle postupne vykresľuje desivú atmosféru slatín, na ktorých sa príbeh odohráva, a zoznamuje nás s legendou rodu Baskervillov, ktorých prenasleduje pekelný pes,“ spresnil Kobezda a dodal, že divák mal možnosť sledovať, ako sa naši „neohrabaní“ vyšetrovatelia snažia uniknúť závratným sieťam stôp, odhaľovania masiek i klamstiev.

„V preklade Petry Bangóovej a v réžii Tatiany Masníkovej uvideli diváci hercov, Róberta Kobezdu, Attilu Bocsárszkeho či Bibianu Švecovú v alternácii s Andreou Krestianovou,“ dodal herec.

Premiéru divadlo uviedlo 27. apríla o 19:00 hod.

Naozaj náročná inscenácia

„Sme nesmierne radi, že sa tento nový titul divákom páčil. Vychytáme ešte nejaké malé muchy. Hra je naozaj náročná, keďže ju hrajú traja herci, no v inscenácii sa objavuje veľa postáv. Ja hrám napríklad postavy, ktoré sa menia zo sekundy na sekundu. Tá dejová línia je naozaj náročná. Ja som s premiérou neskutočne spokojný. Rožňavský divák je fakt veľmi dobrý a veľmi vďačný. Tá premiéra ma vždy také svoje krásne čaro,“ spresnil pre Rožňavu24.sk herec Róbert Kobezda.

Režisérka o premiére

„Premiéra dopadla veľmi dobre, no predsa si myslím, že to mohlo byť o kúsok lepšie (úsmev). Herci boli naozaj obdivuhodní. Už dávno tak náročné postavy nehrali. Hlavne tá zrýchlená verzia, kde sa museli prezliekať v naozaj krátkom čase a pritom vybehnúť na javisko, ako úplne iný človek – postava, klobúk dole pred nimi. Okrem toho bolo náročné vytvoriť aj tie charaktery a urobiť na ne akúsi paródiu. Vždy je to ťažké a náročné bolo pre mňa aj to, že vždy to muselo byť akčné a dynamické,“ hovorí pre Rožňavu 24 režisérka divadla Tatiana Masníková.

Sir ARTHUR CONAN DOYLE je autorom mnohých slávnych diel o výnimočnom detektívovi. Narodil sa v Edinburgu. Keď sa mu v myšlienkach po prvýkrát zjavil populárny detektív, nemal meno Sherlock Holmes, pod ktorým ho dnes pozná celý svet. Pôvodne sa mal totiž volať Sherrirford Holmes a jeho priateľ doktor Ormond Sacker. Neskôr ich však premenoval. V roku 1886 Arthur Conan Doyle napísal prvú poviedku o Sherlockovi – Štúdia v šarlátovej. V roku 1902 vydal jeho najznámejšiu Pes Baskervillský. Posledný román o Sherlockovi Holmesovi napísal v roku 1915 pod názvom Údolie strachu. Za svoj život napísal Sir Arthur 56 poviedok a 4 romány o Sherlockovi Holmesovi. Zomrel v roku 1930 ako sedemdesiatročný, ale vo svojich dielach žije dodnes.

  • Preklad: Petra Bangóová
  • Úprava a réžia: Tatiana Masníková
  • Kostýmy: Tatiana Masníková, Ildikó Dudorová
  • Scéna: Tatiana Masníková
  • Hrajú: Róbert Kobezda, Attila Bocsárszky, Bibiána Švecová alebo Andrea Krestianová
Obrazom: Premiéra hry  Sherlock Holmes a Tajomná záhada rodu Baskerville
39
Galéria
Foto: Peter Simon
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM