Peter Simon Správy

Dušičky sa blížia: TOTO sú opatrenia, ktoré prijalo mesto na rožňavských cintorínoch

Už čoskoro sa opäť všetci stretneme na cintorínoch, kde pôjdeme zapáliť sviečky našim najbližším, ktorí už nie sú medzi nami. Zisťovali sme, aké opatrenia chystá radnica v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky sa blížia: TOTO sú opatrenia, ktoré prijalo mesto na rožňavských cintorínoch
Zdroj: Dnes24.sk

V Rožňave bude opäť praskať vo švíkoch cintorín. Na takúto enormnú záťaž sa musí mesto dôkladne pripraviť už skôr. Tento sviatok sa ľudovo nazýva aj dušičky a na cintoríny sú plné ľudí, ktorí si prídu uctiť pamiatku svojich najbližších.

Tak ako v minulosti, aj tento rok sa mesto posnaží dať do poriadku mestské cintoríny. „Pokosili sme Horný cintorín smerom na Čučmu, cintorín v Nadabulej a tento týždeň ukončíme kosenie aj na rožňavskom obecnom cintoríne. Keďže cintoríny sa rozprestierajú cca na 5 ha území, ich údržba nie je ľahká,“ povedal správca cintorína Zolán Beke. Ako ďalej prezradil, na pamiatku zosnulých taktiež dávajú do poriadku vojnové hroby, ako aj chránené mestské hroby schválené mestským zastupiteľstvom v Rožňave v roku 2005. „Uvedené hroby na sviatky sú ozdobené s čačinou a umelými kvetmi a po pietnom akte organizovaným mestom na počesť pamiatku zosnulých za účasti primátora a vojenskej posádky sú umiestnené na nich aj vence a kytice vďaky a úcty,“ povedal Beke.

Správca upozorňuje na osvetlenie

Osvetlenie cintorína po zotmení bude prispôsobené otváracej a zatváracej dobe. „Vzhľadom na to, že svetlá nedosvietia všade, upozorňujeme návštevníkov , že z dôvodu nerovného terénu pri chôdzi medzi hrobmi, najmä vo večerných hodinách, dávali väčší pozor, aby nedošlo k žiadnemu úrazu a škodám tak na zdraví ako aj na pomníkoch,“ dodáva Zoltán Beke.

Na poriadok dohliadne mestská polícia

„V posledných mesiacoch je zabezpečené častejšie hliadkovanie cintorína mestskou políciou, ktoré bude ešte znásobené počas sviatkov, aby nedošlo k zbytočným nepríjemnostiam vyplývajúcich z prípadných krádeží respektíve nedodržaním cintorínskeho poriadku,“ dodal na záver správca cintorína Zoltán Beke.

Vzhľadom na pamiatku zosnulých v dňoch 31.10. až 03.11.2014 je stanovená mimoriadna otváracia doba v zmysle ktorej za uvedené dni cintorín bude otvorený od 06.00 hod. do 20.00 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM