Emília uchovala naše pôvodné medové recepty: Ako napríklad na medovo hriatô?
Blížia sa Vianoce, najkrajšie rodinné sviatky v roku, ktoré voňajú ihličím, vanilkou a medom. Takýto voňavý recept má ale málokto!
Dobšiná má slávnu históriu no málokto vie, že sa zachovalo aj mnoho pôvodných receptov od obyvateľov vhodných práve na toto obdobie. Jednou z nich je zbierka receptov, ktoré objavila pani Emília Kubiňáková (80). Ako uviedla, táto zbierka vznikla z ručne písaných textov zozbieraných niekedy v 70. rokoch 20. storočia.
Dobšiná bola známa aj produkciou medu, kde domáci včelári dbali na kvalitu a osobitosť svojich produktov.
„V Dobšinej sa usporiadala prvá výstava medového pečiva v kultúrnom dome, bolo to pred 50 rokmi. V našom meste vtedy prekvitalo včelárstvo. Práve na tejto výstave som si zakúpila zväzok receptov v pôvodných jazykoch našej lokality a po rokoch som znovu objavila tento vzácny poklad. Dali sme sa do prekladania, bola to drina, lebo všetko sa prepisovalo z pôvodných textov cez písací stoj a ďalej kopírovalo pomocou kopírovacieho papiera. Týchto zväzkov je v našom meste už iba pár. Chceli sme, aby sa zväzky receptov dostali do domácností a gazdinky počas vianočného pečenia mohli vyskúšať aj niektorý z týchto starých medových postupov,“ uviedla pre mestodobsina.sk, Emília Kubiňáková.
Mnohé z receptov si vyžadovali preklad, keďže boli písané v maďarčine a bulleenerčine.
Ako si môžete napríklad pripraviť Medovo hriatô? Tu je recept.
Potrebovať budeme 100g krištáľového cukru, 1dcl vody, kúsok celej škorice, 5 voňavých klinčekov, kôru z jedného citrónu, 1 bal vanilky, 4 zrnká nového korenia, ½ kg medu, 6 dcl liehu.
Postup je však jednoduchý. Cukor upálime, pridáme vodu, škoricu, klinčeky, kôru z citróna, vanilkový cukor a korenie. Varíme ¼ hodiny. Pridáme med, necháme prejsť varom a penu zbierame. Do vychladnutého vmiešame lieh a všetko precedíme.
Zdroj: mestodobsina.sk & Mgr. E. Kukurová