Peter Simon Správy

Foto, Video: Rekonštrukcia strážnej veže napreduje

Mesto Rožňava rekonštruuje v týchto dňoch strážnu vežu, ktorá je dominantou historického jadra a zároveň slúži ako vyhliadková veža. Návštevníci by sa do nej mohli podľa primátora Rožňavy, Pavla Burdigu dostať znova v decembri.

Ilustračný obrázok k článku Foto, Video: Rekonštrukcia strážnej veže napreduje
Zdroj: TASR

Strážnu vežu, ktorá je dominantou nášho mesta, čaká rozsiahlejšia rekonštrukcia. Okolie je opáskované. Na vežu sa momentálne nedostanete. Do obnovy investujú desiatky tisíc eur. Zisťovali sme, do kedy by mala byť neprístupná.

Ako informuje Zlata Macková, ktorá má na starosti investičnú činnosť v našom meste, štúdia bola vypracovaná na základe požiadavky investora, ktorým je samotné mesto Rožňava. Následne bola vykonaná prehliadka stavby. „Cieľom projektu je oprava a zatraktívnenie národnej kultúrnej pamiatky pre širokú verejnosť,“ informuje v správe Macková.

Pozrite si fotky a video, ktoré sme si pre vás pripravili. Na záberoch vidieť, ako pokrývači pracujú na oprave strechy neskororenesančnej strážnej veže v historickom centre Rožňavy. Vežu postavili mestskí páni v dobe tureckej hrozby v rokoch 1643 – 1654 na mieste pôvodnej, gotickej strážnej veže.

„Je to starobylá strážna veža. Myslím, že je jediná na Slovensku. Námestie máme štvorcového tvaru a veža, ktorá je v strede, slúžila ako strážna veža. Vidno z nej celé okolie. Dnes je to vyhliadková veža,“ priblížil primátor mesta Pavol Burdiga.

Práce by chceli podľa jeho slov dokončiť do konca novembra. „Myslím si, že od decembra by mohla byť veža opäť prístupná pre turistov,“ dodal Burdiga.

Na jej rekonštrukciu radnica získala 15 000 eur od Ministerstva kultúry SR a sumou 40 000 eur prispela z vlastného rozpočtu.

Obrazom: Rekonštrukcia strážnej veže
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM