Peter Simon Správy

Hovorkyňa Judita Krajčiová (47) z Betliara o svojej práci: Menila by profesiu?

Známa tvár, ktorá sa raz za čas objaví aj na obrazovkách televízie. Hovorkyňa z betliarskeho múzea nám prezradila, čo táto práca obnáša a ako sa k nej vlastne dostala.

Ilustračný obrázok k článku Hovorkyňa Judita Krajčiová (47) z Betliara o svojej práci: Menila by profesiu?
8
Galéria
Zdroj: Judita Krajčiová

Spätá s dianím okolo seba a všetko má pod palcom. Médiá jej nerobia problém a často s nimi spolupracuje. Taká je aj známa žena z betliarskeho múzea. Kultúrno – propagačná manažérka a hovorkyňa v jednej osobe. Judita Krajčiová (47) nám prezradila, ako sa k tejto profesii dostala a či by ju vymenila za inú.

Pojem hovorca nevystihuje v pravom zmysle náplň jeho práce. Na to, čo hovorca reálne robí, sa skôr hodí termín, ktorý je bežný v privátnom sektore, a ten človek sa v dnešnej dobe volá PR Manager. Vystupovanie pred kamerami je už taká čerešnička na torte. „Po gymnáziu som študovala na Strednej hotelovej škole v Kežmarku pomaturitné štúdium odbor cestovný ruch. Pred nástupom do múzea som pracovala v Turistickom informačnom centre v Rožňave,“ informuje na úvod Judita Krajčiová.

Poznatky si musí pravidelne dopĺňať

V známom múzeu pracuje od roku 2001. „1. apríla v nedeľu som nastúpila ako lektorka. Práca ma od začiatku bavila, s turistami som sa stretávala už vo svojej predchádzajúcej práci a aj ako sprievodkyňa cestovného ruchu som bola s históriou kaštieľa, hradu, mauzólea oboznámená,“ hovorí pre náš web Judita Krajčiová.

Podľa nej je na tejto profesii najťažšie postaviť sa pred veľkú skupinu ľudí. Časom tento stres opadne. „Už ako lektorka som si musela poznatky dopĺňať, a tak je to dodnes. Od roku 2014 pracujem ako vedúca oddelenia marketingu, PR a múzejnej pedagogiky. Začiatok bol určite ťažký, ako všade inde,“ dodáva hovorkyňa inštitúcie.

Pred kamerami žiaden problém

Krajčiová nám na otázku, ako sa cíti pred kamerami odpovedala jednoznačne. „Rozhovory som poskytovala pre médiá už aj ako lektorka múzea, tak to nebolo pre mňa nič nové. Asi najťažšie je hovoriť pred kamerou vtedy, keď poskytujete rozhovor vonku v zime napr. pri nejakom podujatí a už sa vám ťažko artikuluje, alebo keď médiá robia rozhovor s viacerými kolegami a máte pocit, že všetko už bolo povedané a viete, že na záver príde nejaká veľmi prešpekulovaná otázka,“ hovorí s úsmevom Krajčiová.

V náplni práce aj organizovanie podujatí

Okrem PR je hlavnou náplňou jej práce organizovanie podujatí v múzeu. „Niekedy sa nostalgicky vraciam aj k sprevádzaniu a tiež milou súčasťou mojej práce je organizovanie vzdelávacích programov pre deti na rôzne témy, ktoré sa spájajú so stálou expozíciou múzea aj s našimi výstavami. Práca s deťmi je vždy zaujímavá aj zábavná, lebo deti majú úžasnú predstavivosť a kreativitu a vždy vedia prekvapiť,“ dopĺňa Judita Krajčiová.

Menila by?

Práca je časovo náročná a prináša aj stres. Menila by Judita Krajčiová svoje povolanie? „Mám rada svoju prácu a keby som sa mala vrátiť v čase a rozhodnúť sa ešte raz, zase by som sa takto rozhodla,“ hovorí a dodáva, že aj ona si rada oddýchne najmä pri maľovaní a kreslení. „V poslednom čase najradšej maľujem na hodváb, ale rada si prevetrám hlavu aj na nenáročnej túre po okolí a strašne rada cestujem,“ povedala a záver hovorkyňa betliarskeho múzea, Judita Krajčiová.

Obrazom: Hovorkyňa múzea Betliar o svojej práci a živote
8
Galéria
Zdroj: Judita Krajčiová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM