Peter Simon Správy

Krásnohorské hradné hry prilákali aj návštevníkov zo zahraničia: Najviac zaujal živý šach, FOTO

Krásnohorské hradné hry, ktorých 11. ročník sa konal pod hradom Krásna Hôrka, prilákali tisíce návštevníkov. Organizátori chceli prekonať minuloročný rekord, keď tam prišlo 4000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Krásnohorské hradné hry prilákali aj návštevníkov zo zahraničia: Najviac zaujal živý šach, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Krásnohorské hradné hry sa konali 6. augusta 2016 počas celého dňa. Ako uviedla riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj Lenka Vargová Jurková, atmosféra pod hradom bola fantastická. „Organizátori pripravili pre návštevníkov veľmi zaujímavý program. Okrem množstva predstavení pre deti nechýbalo ani vynikajúce jedlo. Vidieť sme mohli remeselné dielne, rôzne súboje, taktiež boli pripravené kone a ľudia, ktorí bojovali. Bola skvelá atmosféra,“ priblížila Vargová Jurková.

Novinkou tohtoročných hradných dní bola veľká šachová partia – Živý šach, kde 36 živých figurín na 40 štvorcových metroch zviedlo boj na život a na smrť. V našej galérii si môžete teraz pozrieť presnú stovku fotografií z celého dňa až do neskorých nočných hodín.

Bohatý program

Pre návštevníkov si v rámci programu pripravili aj verbovanie rodičov do kráľovskej armády i výcvik mladých rytierov. Napokon spoločne zviedli bitku o slamený hrad Slamburg. Diváci mohli tiež sledovať vystúpenie lukostrelcov na koňoch, ako aj súboje rytierskych družín.

Ako pre náš web uviedla Nikoleta Legnárová, organizátorka Krásnohorských hradných hier, tohtoročným ťahákom, bol jednoznačne živý šach. „Podujatie je absolútne výnimočný zážitok. Okrem šachu však musím spomenúť aj drevený kolotoč, ktorý sa teší obľube a to hlavne medzi detičkami. Do zostavenia programu sme dali veľa síl, času a snažili sme sa ním osloviť každú vekovú kategóriu návštevníkov. Tento rok sme mali asi najviac návštevníkov. Presné čísla však ešte momentálne nemáme,“ dodala Legnárová.

Návštevníci zo zahraničia

Vargová Jurková Krásnohorské hradné dni považuje za top podujatie najlepších podujatí v košickom regióne. „Miesto pod hradom Krásna Hôrka má obrovský potenciál. Vidno odtiaľ hrad a verím, že sa čoskoro, aj keď nie celý, ale po častiach sprístupní. Prichádzajú tu nielen návštevníci zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska, Česka, a počuť bolo i anglicky hovoriacich ľudí,“ uviedla Vargová Jurková.

Program, v ktorom sa celkovo predstavilo približne 150 účinkujúcich, potrval podľa jej slov do neskorých večerných hodín. Krásnohorské hradné hry patria medzi najväčšie historické podujatia na Slovensku. Ich organizátori občianske združenie Tri ruže v partnerstve s obcou Krásnohorské Podhradie už roky vďaka spolupráci so šermiarskymi skupinami z rôznych regiónov i krajín divákom prinášajú zážitok z kultúrnej rozmanitosti a oživenia histórie.

Obrazom: Krásnohorské hradné hry 2016 (celý deň)
100
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM