Peter Simon Správy

Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava: Ateliérom sa stala príroda

Mladí aj skúsení výtvarníci počas jedného týždňa tvorili v areáli vilky Kúpele nachádzajúcej sa na Rožňavských Kúpeľoch, teda sa vrátil tam, kde rožňavské MLYNY v roku 1997 začali svoje 20. dejiny.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava: Ateliérom sa stala príroda
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V prvý augustový týždeň sa uskutočnil 20. – jubilejný ročník Medzinárodného maliarskeho tábora MLYN Rožňava. Dnes už tradičné stretnutie výtvarných umelcov z partnerských miest Rožňavy zorganizovalo Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré nadviazalo na rožňavské MLYNY realizované mestom v rokoch 1997–2011.

Iniciátorom, dlhoročným organizátorom a aktívnym účastníkom tábora bol v rokoch 1997–2011 akademický maliar, Zaslúžilý umelec Maďarska a rodák z okolia Rožňavy Baska József (1935–2017), Čestný občan Rožňavy, ktorý žil a tvoril v Budapešti.

„Základnou ideou maliarskeho tábora MLYN Rožňava je spoločná tvorba umelcov z partnerských miest Rožňavy spolu s výtvarnými umelcami Rožňavy a jej okolia, ako aj prezentácia a porovnanie smerovania výtvarného umenia a výtvarných škôl v okolitých štátoch stredoeurópskeho regiónu,“ informoval František Kardoš z Občianskeho združenia Pre partnerské mestá Rožňavy.

Ako doplnil, jubilejného 20. MLYNU Rožňava sa zúčastnilo 13 výtvarných umelcov, a to z Rožňavy a okolia, zo Slovenska, ako aj z partnerských miest Rožňavy: Szerencsu, V. obvodu Budapešti, Cieszyna, Miškovca a rumunského Gheorgheni.

„Mladí aj skúsení výtvarníci počas jedného týždňa tvorili v areáli vilky Kúpele nachádzajúcej sa na Rožňavských Kúpeľoch, teda sa vrátil tam, kde rožňavské MLYNY v roku 1997 začali svoje 20. dejiny. Do objatia prírody, ktorá sa stala ateliérom aj motiváciou k tvorbe kvalitných výtvarných diel. 13 výtvarných umelcov vytvorili viac, ako 50 diel rôznymi technikami maľby, koláže a kombinovaných techník,“ uviedol Kardoš.

Výber z týchto diel sa už tradične predstavuje milovníkom výtvarného umenia z Rožňavy a okolia i návštevníkom mesta počas Dní mesta Rožňava. Slávnostné otvorenie tejto kolektívnej výstavy sa uskutočňuje 12. septembra a potrvá do 30. októbra 2019 vo výstavných sieňach Galérie Baníckeho múzea v Rožňave.

Realizáciu Medzinárodného maliarskeho tábora 2019 podporili a spolupracovali: mesto Rožňava, samospráva V. obvodu Budapešti – Belváros-Lipótváros,  Nadácia Carmeuse a Banícke múzeum v Rožňave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM