Rôzne

Mesto získalo vilu objaviteľa Dobšinskej ľadovej jaskyne: Má sa stať aj dejiskom sobášov!

Podarí sa mestu Dobšiná zachrániť Ruffínyiho vilu? Ak áno, mohla by mať široké využitie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto získalo vilu objaviteľa Dobšinskej ľadovej jaskyne: Má sa stať aj dejiskom sobášov!
Zdroj: Facebook.com/Dobšinské noviny

Mesto Dobšiná v okrese Rožňava získalo do svojho vlastníctva národnú kultúrnu pamiatku známu ako Ruffínyiho vila. Objekt na Kúpeľnej ulici, ktorý dlhé roky chátra, sa chce samospráva pokúsiť zachrániť s pomocou dotácií. Dom banského inžiniera a objaviteľa Dobšinskej ľadovej jaskyne by následne mohol slúžiť na verejnoprospešné účely. Uviedol to primátor mesta Ján Slovák.

V zlom stave

Ruffínyiho vilu získalo mesto darom od jej doterajšieho súkromného vlastníka, prijatie daru schválili poslanci mesta ešte na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Samospráva sa objekt pokúšala nadobudnúť aj v minulosti, vtedajší mestskí poslanci však žiadosť o prijatie daru zamietli z dôvodu vysokých nákladov na rekonštrukciu. Pamiatka totiž roky chátrala a je vo veľmi zlom stave.

Prvé kroky, ktoré mesto plánuje v súvislosti s Ruffínyiho vilou vykonať, majú smerovať k zabráneniu jej ďalšieho poškodzovania. „Pôjde hlavne o dočasné zaplátanie strechy, keďže voda robí určite najväčšie škody, ale aj zamedzenie vstupu nežiaducim osobám, či už pre bezpečnosť alebo ďalšie poškodzovanie,“ vysvetlil Slovák.

Široké využitie

Dom banského inžiniera Ruffínyiho sa chce samospráva pokúsiť zachrániť, na rekonštrukciu objektu bude hľadať externé zdroje prostredníctvom dotácií. V prípade úspechu by vila mohla slúžiť ako reprezentačná budova mesta. „Využitie by bolo širšieho zamerania, či už na historickú expozíciu, galériu, ale napríklad aj na sobáše či iné významné spoločenské podujatia,“ priblížil primátor.

Vila Eugena Ruffínyiho je jednopodlažná neorenesančná stavba z roku 1871. Objekt je pomenovaný po banskom inžinierovi a rodákovi z Dobšinej, ktorý spolu s ďalšími spoluobjaviteľmi v roku 1870 ako prvý zostúpil do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Projektantom vily bol pravdepodobne Karol Benko, ktorý bol aj projektantom dobšinskej radnice a prestavby evanjelického kostola.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM