Peter Simon Rôzne Správy

Rožňavčanka Monika Kerekešová (33): Učenie je pre mňa balzam na dušu

Začínala ako učiteľka a teraz škole šéfuje. Čítajte rozhovor s Monikou Kerekešovou o fungovaní rožňavskej Základnej umeleckej školy, ale aj o jej súkromí...

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčanka Monika Kerekešová (33): Učenie je pre mňa balzam na dušu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Monika Kerekešová na rožňavskej Zuške začala svoju pôsobnosť už pred 12 rokmi, kedy si robila absolventskú prax. Tá trvala pol roka. Potom pracovala ako predavačka v pekárni. Oslovila ju však vtedajšia riaditeľka ZUŠ Eva Klenovská, že učiteľka tanečného odboru odchádza na materskú dovolenku. Odvtedy ubehlo už 10 rokov. Práve bývalá riaditeľka prišla aj s návrhom, či nechce po nej prevziať “riaditeľovanie”. Jej dôvera Moniku Kerekešovú veľmi potešila a zúčastnila sa výberového konania, na ktorom aj uspela. Do pozície riaditeľky školy sa teda dostala od prvého júla 2014.

Trošku nám a čitateľom priblížte činnosť Základnej umeleckej školy v našom meste.

V súčasnosti má ZUŠ 29 učiteľov na pracovnú zmluvu, 4 dohodárov a 5 prevádzkových zamestnancov. Našu školu navštevuje 550 žiakov od škôlkarov až po štúdium pre dospelých. Vyučujeme v štyroch odboroch (hudobný, výtvarný, tanečný a literárno-dramatický). Každý odbor má svoje špecifiká a každý učiteľ do výchovno-vzdelávacieho procesu prináša niečo svoje. V hudobnom odbore sa venujeme klasickej hudbe, ale na škole funguje aj detský ľudový súbor Lúčka, aj skupina ZUŠ Band, ktorá sa venuje súčasnej popovej hudbe. V tanečnom odbore máme triedy, ktoré sa zameriavajú na balet, teda klasický tanec, triedy, scénického a džezového tanca a skupinu roztlieskavačiek. Výtvarný odbor v súčasnosti vyučujú tri učiteľky, ktoré sa zameriavajú na rôzne výtvarné techniky. V literárno-dramatickom odbore sa kladie vysoký dôraz na prednes. Žiaci sa zúčastňujú rôznych prednesových súťaží, na ktorých získavajú popredné umiestnenia.

Boli Vaše začiatky vo funkcii riaditeľky ťažké? Ak áno, prečo?

Začiatky môjho pôsobenia vo funkcii boli veľmi náročné, ale dnes sa mi už zdajú aj vtipné. Nastúpila som v prvý júlový, teda prvý prázdninový deň. Uprostred trojdňového sťahovania sa do nových priestorov z Normovej na ulicu Akademika Hronca. Zrazu odo mňa každý chcel vedieť všetko. “Čo kde presťahovať, v ktorej triede, čo kde umiestniť, ktorý klavír kde položiť.” A ja som vôbec nič netušila. Pripadala som si ako totálne neschopný idiot a páni “sťahováci” si to o mne asi dodnes myslia :). Nakoniec som to zvládla. Všetci učitelia odišli dovolenkovať a užívať si leto. Takže mi neostávalo nič iné, iba si vziať domov všetky potrebné zákony a po nociach si ich naštudovať. Kolegyne z administratívy ma museli mať plné zuby, pretože každú chvíľu som ich otravovala otázkami. Ony mi v týchto mojich začiatkoch veľmi pomohli a dodnes pomáhajú.

Spomínate si na nejakú vtipnú spomienku, ktorá Vám utkvela v pamäti?

Prvá porada riaditeľov základných škôl a školských zariadení v Rožňave bola tiež celkom vtipná. Naša vedúca PaedDr. Janka Mičudová, ma na privítanie poverila písaním zápisnice. To ste mali vidieť. Písala som ako zapisovateľka na súde, ibaže ručne, každé vypovedané slovo. Mala som potom týždeň svalovku. Dnes sa z toho smejem. Bol to taký krst ohňom.

Ste riaditeľka, máte toho na starosti viac než dosť. Stíhate popri vedení školy ešte učiť?

Učenie je pre mňa takým balzamom na dušu, relax, odpočinok a zároveň prílev novej energie. Ako riaditeľka učím menej hodín, ale o to viac si ich viem vychutnať a úprimne povedané – učenie mi chýba, ale vynahrádzam si to vyučovaním v multimediálnom súbore MyDream, ktorý sme si v škole založili. Z postu riaditeľky sa snažím podporovať komorné telesá fungujúce na škole, podporujem všetky aktivity smerom k zriaďovateľovi a iným organizáciám prostredníctvom rôznych vystúpení našich žiakov i kolegov. Neustále sa snažíme modernizovať vyučovanie a podľa možností vychádzať v ústrety požiadavkám žiakov.

Čím sa snažíte, aby bola vaša škola iná, aby študenti získavali viac? poprípade sa viac žiakov na ňu hlásilo?

U nás máme v porovnaní so ZŠ tú výhodu, že k nám žiaci chodia, pretože chcú (áno je pravda, že sú prípady, keď rodič chce viac ako dieťa, ale títo žiaci málokedy vydržia až po absolventský ročník). Žiaci a ich vnímanie sa neustále mení. Keď si porovnám žiakov, ktorých som učila pred 10 rokmi a žiakov dnes, je to diametrálny rozdiel. Prichádzajú s novými nápadmi, novými výzvami pre nich a mnohokrát aj pre mňa ako učiteľa. Často sa stretávam s tým, že žiaci chcú prísť cez víkend, cez prázdniny, viackrát týždenne než je stanovené v rozvrhu a toto je pre mňa odmena za moju prácu…

Je pre Vás učenie len povolaním, alebo je to poslanie?

Učiteľstvo povolanie vs. poslanie??? To je asi individuálne… Ako povolanie ja učiteľstvo rozhodne nevnímam.

Aký by mal byť učiteľ v dnešnej dobe?

Prísny a zároveň priateľský. Byť autoritou a zároveň bláznivým dieťaťom. Musí počúvať a nielen počuť. Byť otvorený, slušný a úprimný – vždy. Musí mať rád “svoje” deti, pretože len tak dokáže čítať medzi riadkami a stotožniť sa s ich pocitmi a postojmi. “To, čo im odovzdáme, to nám aj vrátia.” – toto sa mi v praxi osvedčilo.

Aké novinky ste zaviedli po Vašom nástupe na post riaditeľa školy?

V uplynulých školských rokoch sa mi podarilo zaviesť tematické koncerty, ktoré mali veľký úspech u divákov (The Beatles, ABBA). Tento školský rok máme za sebou koncert na tému rozprávkovej hudby a čaká nás ešte slovenská pop music v apríli. V máji chystáme veľký koncert pri príležitosti dňa matiek v OKC. Na jún pripravujeme premiéru muzikálu súboru MyDream. Viac k nemu ešte neprezradím.

Má škola nejaké nedávno realizované projekty, ktoré by stáli za pozornosť?

Ročne zrealizujeme cez 70 koncertov. Spolupracujeme s mnohými organizáciami na pôde mesta i mimo neho. Nacvičili sme multimediálne predstavenie Koľko stojí zázrak?, natočili sme film Slaná rieka, zrealizovali sme program na 60. výročie školy, ktorý previedol diváka celou existenciou školy, od jej vzniku až po súčasnosť. Realizovali sme koncert ABBA, The Beatles, rozprávky pre MŠ, výtvarné súťaže, každoročne karneval, halloweensku party a ďalšie.

Cítite sa vo svojej funkcii úspešná?

Úspešná??? Milujem svoju prácu…

Čo školstvu podľa Vás momentálne chýba?

Motivácia, uznanie… Tak žiakom, ako aj učiteľom… Niekedy je pochvala a pekné slovo viac ako hocičo iné. Áno, viem, že človek z rečí nevyžije, ale peniaze vždy nie sú riešením, i keď je pravda, že pre naše typy škôl je ich naozaj vyčlenených veľmi málo…

Ako využívate voľný čas, keď neučíte? Máte čas na oddych?

Čas na oddych? Keď som riaditeľka, tak pracujem… Keď som učiteľka, tak sa zabávam, tvorím, relaxujem… Keď som partnerka, matka, dcéra....., tak oddychujem…a varím a periem a žehlím a upratujem a pečiem aaaaaa...... ;)

Kde rada zájdete zresetovať hlavu? Máte obľúbené miesta?

Obľúbené miesta? Existujú neobľúbené miesta? Ak som s rodinou je mi jedno, kde budem. Stačí mi cez deň slnko, v noci hviezdy a miesto môže byť akékoľvek, pre mňa bude krásne…

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa šťastia v pracovnom a aj súkromnom živote.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM