Peter Simon Správy

Netradičná prehliadka v Betliari prilákala davy: Čo bolo hlavným ťahákom? FOTO

Deň plný prekvapení a zaujímavostí v Betliari zakončili parádnym ohňostrojom. Kaštieľ praskal vo švíkoch.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná prehliadka v Betliari prilákala davy: Čo bolo hlavným ťahákom? FOTO
38
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

SNM-Múzeum Betliar pripravilo na tohoročnú noc múzeí naozaj zaujímavý program, ktoré uspokojil náročných milovníkov histórie, ale aj návštevníkov obľubujúcich odľahčenú zábavu. Kaštieľ a jeho areál boli prístupné do polnoci. Podujatie sa uskutočnilo v sobotu, 20. mája 2017 s celodenným programom aj pre tých najmenších, ktorý zavŕšil parádny ohňostroj priamo pred kaštieľom.

Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Judita Krajčiová, podujatie sa vydarilo podľa očakávaní, vydržalo im aj počasie. Kaštieľ počas celého dňa navštívilo spolu 1 582 návštevníkov.

Špeciálne prehliadky

Na noc múzeí si pre návštevníkov pripravili dva druhy večerných prehliadok, v rámci oboch bolo samozrejme možné navštíviť aj novootvorenú výstavu. „Boli to jednak klasické prehliadky a tiež špeciálne seriálové prehliadky, kde sprevádzal aj pán riaditeľ a kurátori. Veľký záujem bol o seriálové prehliadky, ktoré viedli po neobvyklých trasách a návštevníci sa dozvedeli aj zaujímavosti zo zákulisia seriálu. Takýchto prehliadok bolo 23 a absolvovalo ich 380 návštevníkov,“ povedala Krajčiová.

Ako doplnila, návštevníci, ktorí si v ten deň pozreli výstavu sa vyjadrili veľmi pozitívne. „Výstava sa im veľmi páčila. Najviac zaujali šperky, šaty grófky Františky Andrássyovej a tiež vynálezy, ktoré nám zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ spresnila Judita Krajčiová.

Pozrite si desiatky fotiek z betliarskej noci múzeí v našej galérii.

Lákadlom aj herci zo seriálu 1980

Už pred podujatím sa veľa návštevníkov informovalo, kto z hercov príde na Noc múzeí. „Účasť prisľúbili Anikó Vargová, Danica Matušová, Andrea Karnasová a Filip Kaňkovský. Žiaľ, Filip mal pár dní pred našim podujatím úraz, nemohol pricestovať. Na pódiu sa objavil aj Kevin Ivanko, ktorý si v seriáli zahral sluhu,“ prezradila Krajčiová s tým, že herečky a aj členovia štábu, ktorí tu strávili viac ako 3 mesiace majú na Betliar pekné spomienky a preto sa sem radi vracajú. „Očakávame ich aj v lete, pretože 19. augusta pripravujeme Veľké seriálové prekvapenie,“ dodala.

Zaujal ich príbeh grófa a jeho manželky

Herečky sa najprv krátko objavili na terase kaštieľa a po dialógu pripomínajúcom seriál zišli na pódium, kde porozprávali svoje zážitky z natáčania a v roli „troch sudičiek“ zaželali výstave veľa úspechov a veľa návštevníkov. „Po titulnej piesni zo seriálu, ktorú zaspieval Robo Šimko mali návštevníci možnosť odfotiť sa s herečkami pred kaštieľom. Neskôr herečky absolvovali prehliadku výstavy "1890 Seriál vs. história s výkladom pána riaditeľa. Zaujal ich príbeh grófa Dionýza Andrássyho a jeho manželky Františky, ich suveníry z ciest a zreštaurovaná smútočná róba Františky, ktorá bola ušitá na pohreb Sisi,“ uviedla na záver Judita Krajčiová.

Ďalšie sprievodné podujatia k výstave:

  • 16. 6. o 17:00 hod. – Pohľad zblízka – Šport a letné sídla Andrássyovcov
  • 15. 7. o 14:00 hod. – Piknik 1890
  • 19. 8. o 15:00 hod.- Veľké seriálové prekvapenie 1890
  • 25. 8. o 17:00 hod. – Pohľad zblízka – Čo sa nosilo v roku 1890 (kostýmová tvorba seriálu)
  • 9. 9. o 14:00 hod. – Pohľad zblízka – Vynálezy v 19. storočí
  • 1. 10. o 16:00 hod. – Derniéra výstavy
Obrazom: Noc múzeí v Betliari
38
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM