Správy

Niekoľko klikov a Domicu máte priamo doma: Pozrite si tú krásu, FOTO

Pozrite si jednu lahôdku v podobe známej jaskyne pri Rožňave. Útroby Domice priamo u vás doma. Treba však uviesť, že prehliadke naživo sa nič nevyrovná :)

Ilustračný obrázok k článku Niekoľko klikov a Domicu máte priamo doma: Pozrite si tú krásu, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR

Domica, najväčšia jaskyňa Slovenského krasu, sa nachádza v južnom svahu Silickej planiny v našom okrese. Teraz si ju môžete priamo od vstupnej budovy pozrieť v pohodlí domova.

Jaskyňa, ktorá je súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, sa nachádza blízko hranice SR s Maďarskom. Je najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras a je známa skrze viacero unikátov. Ako informuje Správa slovenských jaskýň na svojom webe, v Domici a Čertovej diere, ktoré spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvárajú jeden komplex, žije až 16 druhov netopierov. Domicu charakterizujú veľké a priestranné dómy, napríklad Majkov dóm s kaskádovými jazierkami nazývanými Rímske kúpele.

Domica predstavuje typ riečnej jaskyne. Plavba po podzemnej riečke Styx je nezabudnuteľný zážitok. Pestrosť a bohatstvo kvapľových útvarov radia Domicu medzi najkrajšie jaskyne. Viac si pozrite na ponúkanej virtuálnej prehliadke. Treba však uviesť, že priama návšteva jaskyne sa s virtuálnou prehliadkou určite nedá porovnať :)

Po niekoľkých kliknutiach sa z pohodlia domova presuniete priamo do útrob tejto nádhery, ktorú vytvorila príroda. Virtuálnu prehliadku môžete spustiť TU.

Pre verejnosť je od roku 1932 sprístupnený okruh dlhý 1 315 m. Jaskyňa Domica je tiež významnou archeologickou lokalitou – bola obývaná pred 5 000 rokmi neolitickým človekom.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Krása jaskyne Domica
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM