Peter Simon Správy

Novovzniknutá BO galéria v Rožňave: Už sa pripravuje prvá výstava

Novovzniknutá BO galéria pri OZR v ZUŠ reflektuje potrebu rozšíriť možnosti kultúrneho vyžitia, nielen pre žiakov školy, ale aj pre širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Novovzniknutá BO galéria v Rožňave: Už sa pripravuje prvá výstava
Zdroj: BO galéria

Ako informuje v správe Barbora Krajčiová, snahou bolo vytvoriť miesto, kde milovníci výtvarného umenia môžu prostredníctvom rôznych workshopov naďalej rozvíjať svoj talent a zároveň zviditeľniť svoju vlastnú umeleckú tvorbu.

„Okrem hudobného programu pre verejnosť, ktorý pravidelne ZUŠ ponúka, sme sa rozhodli uspokojiť aj divákov, ktorých napĺňa vizuálne umenie, v podobe obrazov renomovaných výtvarníkov, ale aj začínajúcich výtvarníkov, či žiakov. Žiaci sú dôležitou súčasťou kultúrnej spoločnosti. Tento galerijno-koncertný priestor im ponúka možnosť aj výučby v podobe workshopov priamo od vystavujúceho umelca. Žiaci budú mať možnosť pochopiť konkrétne výtvarné diela, chápanie a myšlienky vystavujúceho výtvarníka,“ uviedla Krajčiová.

Zámerom BO galérie nie je byť konkurenciou pre už existujúce galérie. „Naším cieľom je zmysluplné využitie priestoru a možnosť prezentovať tvorbu výtvarníkov Gemera, ale i širokého okolia. V rámci spolupráce so zahraničnými umeleckými školami, by sme chceli prezentovať aj tvorbu zahraničných umelcov. Umenie je predsa univerzálnou formou komunikácie,“ spresnila.

Prví vystavujúci:

  • Paľo Bradovka, akademický maliar. Dlhé roky tvorí v oblasti voľného umenia, maľba a plastika, interiérový a exterierový o­riginálny autorský dizajn. Žil a tvoril v zahraničí a následne sa vrátil do Rožňavy – Nadabulej, kde trochu v závetrí a mimo tepny hlavných kultúrno-spoločenských prevádzok, rozvíja svoju autentickú ,,Artificial Nature“. Technicky zdatný tvorca experimentuje a realizuje svoje dobrodružné vízie v rôznom materiáli. Technologickú funkčnosť kombinuje s precíznosťou spracovania a svojskou estetikou. Paľo má taktiež za sebou štúdium na VŠVU v Bratislave. A samozrejme viacero výstav, poslednú výstavu mal ešte tohto roku v Bratislave v Galérii SPP.
  • Mgr. art. Roland Neupauer – Je to predstaviteľ mladej generácie, ktorý svojím uvoľneným expresívnym rukopisom zachytáva zmyslové pôsobenie okolia a necháva prehovoriť farbu, gesto a emócie. Veľkou farebnosťou diel pôsobí na diváka, ktorá je vyjadrením osobného hľadania slobody. Jeho výtvarný prejav je snaha o zachytenie samotnej podstaty zobrazovania. Zbavuje sa predmetnej predlohy Najjasnejším motívom jeho tvorby bol priestor, vždy inklinoval ku skúmaniu ako vonkajšieho tak i vnútorného priestoru človeka. Jeho bytie. Existencia ako taká, jej prejavy i dôsledky konania a cítenia človeka. Sám reflektuje možné i nemožné variácie reality vedomej i tušenej. Nutnosť i posadnutosť. Zmier i útok. Prázdnotu i nie. Úzkosť zo strnulých pohybov. Celková strata istôt v živote.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM