Peter Simon Samospráva

Obce v okrese vykonávajú zimnú údržbu zväčša svojpomocne: Prostriedky na nákup techniky chýbajú

Viaceré obce v Rožňavskom okrese nevyčlenili na tohtoročnú zimnú údržbu zo svojho rozpočtu žiadne peniaze. Cesty a chodníky čistia svojpomocne.

Ilustračný obrázok k článku Obce v okrese vykonávajú zimnú údržbu zväčša svojpomocne: Prostriedky na nákup techniky chýbajú
Zdroj: TASR

Jednou z takýchto obcí je Hrušov, ktorý má približne 350 obyvateľov. „V rozpočte nemáme vyčlenené prostriedky na zimnú údržbu, nakoľko sme malá obec a riešime to svojpomocne pracovníkmi prijatými na aktivačnú činnosť,“ uviedol pre starosta Gabriel Parti. K dispozícii majú vlastný traktor ešte z roku 1989.

Prostriedky na zimnú údržbu ciest nemajú vyčlenené ani v obci Slavoška so zhruba 130 obyvateľmi. „Čistenie a zjazdnosť miestnych komunikácií zabezpečujeme v rámci aktivačných prác cez našich nezamestnaných. Nemáme ani žiadnu techniku,“ informovala Adriana Hricová z obecného úradu.

Desiatky eur

Vlastnú techniku nemá ani samospráva v Henckovciach. „Na údržbu miestnych komunikácií máme vyčlenených 500 eur. Je v tom zahrnutá i zimná údržba. Pluhovanie ciest nám vykonáva živnostník zo susednej obce. Jedno pluhovanie celej obce nás stojí približne 50 až 60 eur,“ povedala starostka Viera Nemcová.

Spájať sa nechcú

Obce sa však spájať v rámci zimnej údržby zvyčajne nechcú. „Zimnú údržbu riešime zmluvným partnerom z našej obce. Spájanie viacerých obcí je zdĺhavé, nepružné a nám to nevyhovuje. Keď nám napadne sneh o 3.00 h ráno, mám vyriešenú pohotovosť. Je neefektívne, aby som volal niekoho z cudzej obce,“ povedal starosta dvojtisícovej obce Hrhov Ladislav Tankó. Pomáhajú si pracovníkmi, ktorých majú v rámci verejnoprospešných prác. Ročne na čistenie komunikácií samospráva vyčleňuje približne 200 eur. V budúcnosti by chceli mať vlastný vozový park.

Výška príspevku závisí od nástroja

Obce podľa zákona môžu na zimnú údržbu využívať nezamestnaných viacerými spôsobmi. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ponúkajú rôzne nástroje aktívnych opatrení na trhu práce. „Konkrétne je to v rámci príspevku na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb, formou dobrovoľníckej služby, prostredníctvom národného projektu ‚Šanca na zamestnanie‘ alebo podľa paragrafu 10 a 12 zákona o pomoci v hmotnej núdzi,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. Podľa využitia konkrétneho nástroja potom závisí i výška príspevku, ktorý nezamestnaný dostane.

Environmentálny fond ponúka samosprávam dotáciu na zakúpenie nových vozidiel, tento rok však nie na zimnú údržbu. V súlade s vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva fond podľa jeho hovorkyne Jany Sásfaiovej podporil kúpu vozidiel na polievanie a zametanie plôch a komunikácií. „V termíne do 30. júna 2016 Environmen­tálny fond zverejní Špecifikáciu činností podpory formou dotácie pre rok 2017. V rámci tejto špecifikácie budú môcť žiadatelia požiadať o dotáciu do 31. októbra 2016,“ uzavrela hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM