Správy

Otvorenie kultúrneho leta: Slnečná nedeľa prilákala na námestie desiatky Rožňavčanov, FOTO

Rožňavské kultúrne leto 2020 zahájilo svoju tohtoročnú šnúru akcií. Na prvom podujatí, ktoré si prišli pozrieť Rožňavčania nechýbala ani oslava sviatku sv. Cyrila a Metoda, krst knihy, či hudba.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie kultúrneho leta: Slnečná nedeľa prilákala na námestie desiatky Rožňavčanov, FOTO
29
Galéria

Program tohtoročného kultúrneho leta je zostavený pre každého. Svoje si v ňom nájdu deti aj dospelí. Nedeľné popoludnie na Námestí baníkov v Rožňave patrilo oslave sviatku sv. Cyrila a Metoda, krstu knihy a folku.

Kultúra sa v našom meste rozrastá, svedčí o tom aj veľké podujatie, ktoré malo minulý rok svoju premiéru a medzi Rožňavčanmi sa osvedčilo. Zrekonštruované námestie tak aj počas tohtoročných horúcich letných dní ožije hudbou, spevom, tancom a inými lákadlami nie len pre deti.

V nedeľu, 5. júla 2020 sa v Rožňave uskutočnilo otvorenie v poradí už piateho ročníka Rožňavského kultúrneho leta. Toto nedeľné popoludnie bolo zároveň aj oficiálnym otvorením turistickej sezóny v našom meste, ktoré sa mesto rozhodlo spestriť vstupom na Strážnu vežu zadarmo. Nechýbala ani komentovaná prehliadka bývalého františkánskeho kláštora.

Hlavná časť nášho kultúrno-osvetového podujatia však bola zameraná na pripomenutie si 1 157. výročia príchodu solúnskych bratov Konštantína (Cyrila) a Metoda, ktorých hlavným poslaním bolo na území vtedajšej Veľkej Moravy šíriť vzdelanie/osvetu, a tým aj kresťanstvo.

Ako informoval Ivan Nemčok, vedúci odboru kultúry, športu a cestovného ruchu, táto časť programu bola pod taktovkou Domu Matice slovenskej v Rožňave v spolupráci s miestnymi cirkevnými zbormi. Hudobný program zabezpečila spevácka skupina 4G, spevácka skupina FS Dubina a Pekná dolinka z Vlachova.

„Skvelou propagáciou krás Rožňavy a jej okolia v rámci okresu bola bezpochyby aj kniha Rožňava a okolie z neba vydavateľstva CBS, ktorú pokrstil primátor mesta Michal Domik. Okrem toho celým podujatím sprevádzala aj “výstava” Gemer v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave a burza kníh. S účasťou na tomto podujatí som veľmi spokojný. Vďačíme tomu samozrejme aj krásnemu počasiu,“ doplnil Nemčok.

„Som veľmi rád, že v tejto tradícii kultúrneho leta mesto pokračuje a ako vidím aj záujem Rožňavčanov o toto podujatie je celkom dobre. Robíme to pre občanov a aj turistov, aby sme tým aj možno prilákali nových ľudí do nášho mesta,“ dodal na záver primátor mesta Michal Domik.

Už najbližšiu nedeľu si v rámci programu kultúrneho leta prídu na svoje tí najmenší. Programom bude sprevádzať Divadlo Theátrum- Pesničkál.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Otvorenie kultúrneho leta 2020 v Rožňave
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM