Ovčiarsky deň v Brzotíne: O zábavu sa postarali aj malé prasiatka, FOTO
Na Konskom dvore v Brzotíne pripravili organizátori pre širokú verejnosť podujatie s názvom Ovčiarsky deň. Zaujímavé ukážky si prišlo pozrieť množstvo zvedavcov. Nechýbali ani súťaže a ľudová muzika.
Samotná myšlienka Ovčiarskeho dňa vznikla jednoznačne z dôvodu zviditeľnenia ovčiarov z Gemera a blízkeho okolia. Na návštevníkov čakal zaujímavý program, v ktorom nechýbali rôzne ukážky, či zaujímavé súťaže, výrobky remeselníkov a prehliadka mini Zoo. V tej azda najväčší úsmev na tvári veľkých aj malých vyčarovali dve malé prasiatka. Zlaté stvorenia sa pokúšali najesť s vyššej misky, keďže však nedotiahli na jej okraj, tak sa obed nekonal, pokus opakovali viackrát. Hladné však neostali. Deti im s radosťou pripravené maškrty položili na zem.
Aj napriek upršanému počasiu sa Ovčiarsky deň konal. Podujatie v sobotu, 13. mája 2017 prilákalo do areálu Konského dvora v Brzotíne stovky ľudí. Ako nám priamo na mieste podujatia prezradil organizátor Tomáš Králik, jednalo sa už o 6. ročník tohto stále viac populárneho podujatia.
„Ako môžeme vidieť, nachádza sa tu strašne veľa remeselníkov a rôzne ďalšie kultúrne vložky. Pripravuje sa mnoho jedál z ovčiarskych výrobkov ako halušky, pirohy a taktiež aj samostatné výrobky z ovčieho mlieka, žinčica, bryndza a veľa ďalších. Poslaním tejto akcie je ľuďom priblížiť život na farme, prácu okolo zvierat a ukázať, že sa dajú vyrábať 100%-né výrobky z ovčieho mlieka, ktorý si vedia aj v našom okrese nakúpiť,“ povedal Králik.
Pozrite si fotky z akcie v našej galérii, kde nájdete aj fotky roztomilých malých prasiatok.
Ako dodal organizátor akcie, s návštevnosťou boli spokojní. „Myslím, že ľudí sa tu zišlo v hojnom počte, prichádzajú a kupujú si rôzne výrobky. Akurát škoda toho dažďa, ktorý nás dnes prekvapil, ale inak sme v plnej miere spokojní. Celá akcia sa niesla v sprievode ľudovej hudby. V tento deň sa hlavne jedná o tie naše ovečky. Návštevník sa dozvedel viac o týchto zvieratách. Pre dospelých boli pripravené súťaže v pití žinčice, držania črpákov, či v jedení halušiek,“ prezradil Tomáš Králik.
Prítomní mohli počas dňa vidieť aj ukážky košarovania, dojenia a strihania oviec. „Ovce sa musia strihať predovšetkým kvôli teplu a z druhej stránky je tá manipulácia s nimi ľahšia aj pri dojení. Ovce sa zvyknú ostrihávať raz do roka. Ďalej, aby sa ovčia vlna po ostrihaní zúžitkovala, dá sa z nej vyrobiť vlákno a taktiež aj minerálna vlna, ktorá sa používa na zatepľovanie, no bohužiaľ u nás je tá vlna len tzv. odpad,“ dodal na záver Králik.