Rôzne

Ožíva dvestoročná drevenica v Rejdovej: Rozprávková chalúpka má obrovskú kultúrnu hodnotu!

Rázovitá obec v Rožňavskom okrese ukrýva hodnotnú, takmer dvestoročnú stavbu.

Ilustračný obrázok k článku Ožíva dvestoročná drevenica v Rejdovej: Rozprávková chalúpka má obrovskú kultúrnu hodnotu!
6
Galéria

Ide o prízemný zrubový dom, ktorý v Rejdovej postavili ešte v roku 1851. Vďaka kamenným základom, stropu z trámov a šindľovej streche voľným okom pripomína malú chalúpku. Vlastníkom stavby je od tohto roka Košický samosprávny kraj, ktorý o tom informuje na svojej webovej stránke.

Živé múzeum

„Odkúpenie od súkromných vlastníkov odobrili krajskí poslanci na rokovaní Zastupiteľstva KSK vo februári tohto roka za približne 35-tisíc eur. Dom je potrebné zreštaurovať a vykonať finálne administratívne úkony, čo sa postupne realizuje od jeho odkúpenia. Všetky pripravované práce sú konzultované s Krajským pamiatkovým úradom Košice, pracovisko Rožňava,“ uviedla župa.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Aké sú plány? Správcom chalúpky sa stalo župné Gemerské osvetové stredisko (GOS), ktoré tam chystá živé múzeum.

„Aktuálne je drevenica prístupná hlavne pre menšie skupiny, no plnohodnotný zážitok z jej návštevy vieme zaručiť v budúcom roku. Dovtedy ju budú navštevovať hlavne reštaurátori, stolári aj elektrikári,“ priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná.

Vyrytý nápis

Stavba je ukážkou spôsobu bývania miestnych obyvateľov v období 19. storočia. Raritou je datovací nápis vyrytý na tráme v prednej izbe: „Ten dum vistaveni zkrze Jána a Andra Kriščaka v roku 1851 dne 16. apríla."

„Drevenica je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá má nevyčísliteľnú kultúrnu hodnotu a my stojíme pred výzvou zachovať ju pre ďalšie generácie v tom najlepšom stave. Verím, že najnutnejšie práce sa podaria realizovať už od jesene a s príchodom zimy predstavíme vianočne vyzdobenú parádnu izbu a neskôr aj typické páračky, rejdovskie priadky či ďalšie zvyky,“ dodala H. Novotná.

Drevenica v Rejdovej
6
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM