Peter Simon Správy

Petícia o ceste R2 v plnom prúde: TOTO sú 4 dôvody, pre ktoré ju spustili

Primátor mesta Pavol Burdiga a iniciátor petície Peter Marko informovali na tlačovke o petícii, ktorá potrvá desať týždňov. Následne sa petičné hárky zozbierajú aj z okolitých obcí a doručia priamo na Úrad vlády SR v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Petícia o ceste R2 v plnom prúde: TOTO sú 4 dôvody, pre ktoré ju spustili
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa v zasadačke Mestského úradu v Rožňave konala tlačovka s médiami v petícii o urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty R2 v úseku Gombasek – Včeláre, čo zahŕňa aj výstavbu cestného tunela Soroška. „Text je veľmi jednoduchý. Jedná sa o zaradenie výstavby troch úseku rýchlostnej komunikácie R2 Gombasek – Včeláre vrátane tunela Soroška medzi najvyššie priority Vlády Slovenskej republiky. Pre vytvorenie petície sme sa každopádne rozhodli pre to, že je nám to sľubované už roky. Realizácia sa pripravovala v papierovej a plánovacej forme, no my by sme určite chceli, aby sa realizácia už začala,“ uviedol po tlačovke primátor mesta Pavol Burdiga.

Ako ďalej dodal, nedávno sa konalo aj stretnutie so starostami obcí nášho okresu. Podľa informácií primátora sa stretlo približne 40 starostov obcí Gemera. „Petíciu samozrejme privítali a už čakajú na maili, kedy si ju budú môcť vytlačiť a dávať podpisovať,“ prezradil Burdiga.

Začiatok výstavby dvojrúrového tunela dlhého 4 650 m je plánovaný v roku 2016. Hotový by mal byť v roku 2020.

Nová cestná komunikácia R2, obchádzajúca mesto Rožňava, by mala mať celkovú dĺžku 14,1 km. Spoločne s 25 mostami je plánovaná od mimoúrovňovej križovatky Rožňava – Gombasek. Trasa má pokračovať odklonom od cesty I/50 cez železničnú trať a za obcou Lipovník vojde do tunela Soroška. Úsek končí medzi obcami Jablonov nad Turňou a Hrhov.

„Naša žiadosť v petícii o urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty R2 v úseku Gombasek – Včeláre vychádza zo štyroch dôvodov,“ dodal Peter Marko.

  • 1. Dlhodobá vysoká nezamestnanosť v meste, v okrese (do 25%) a v regióne GEMER ( nad 25%) sa nezmení až do doby príchodu nových investorov do priemyselného parku a tento stav bez kvalitnej rýchlostnej cesty R2 bude neriešene pretrvávať.
  • 2. Z prehľadnej štatistiky Okresného riaditeľstva policajného zboru Rožňava o nehodovosti vyplýva, že za sledovaných posledných 5 rokov sa horský prechod Soroška na ceste I/50 z hľadiska dopravnej nehodovosti zaraďuje medzi najrizikovejšie miesto na medzinárodnom hlavnom ťahu E 571.
  • 3. Rozvoj turistického ruchu a tým vznik pracovných príležitostí je dnes už závislý na kvalite a bezpečnosti rýchlostnej cesty R2 z Košíc do Rožňavy, vstupnej brány do Slovenského raja, Slovenského krasu a jaskýň: Gombasek, Domica, Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa, ktoré sú zaradené do Svetového dedičstva UNESCO.
  • 4. Výstavbou rýchlostnej cesty R2 (hlavne tunela Soroška) sa môže vytvoriť veľké množstvo pracovných príležitostí a miest pre nezamestnaných v baníckej profesii z Nižnej Slanej ( ale aj z Rožňavy), ktorí stratili svoje zamestnanie nesplnením Uznesenia Vlády SR č. 816 zo dňa 4.otóbra 2006 a to bod B5: pripraviť návrh postupu riešenia udržania ťažby a využitia domácich surovinových zdrojov na ložisku Nižná Slaná do 31.decembra 2006.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM