Peter Simon Správy

Pravá reality show: Nazrite do súkromia známeho operenca, FOTO

Hniezdenie bocianov a výchovu ich mláďat môžete sledovať prostredníctvom online vysielania, ktoré zabezpečuje kamera nasmerovaná na hniezdo v Brzotíne. Nahliadnite do súkromia a intímneho života operencov.

Ilustračný obrázok k článku Pravá reality show: Nazrite do súkromia známeho operenca, FOTO
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem rôznych zaujímavostí môžete nahliadnuť aj do výchovy mláďat a to v priamom prenose. Ako informuje správa Národného parku Slovenský kras, dnešné technické vymoženosti umožňujú pozorovať život bociana bieleho priamo na jeho hniezde pomocou web kamery a internetu. Hniezdo bociana bieleho na komíne kaštieľa, sídla správy NP Slovenský kras v Brzotíne, je kamerou snímané už od roku 2010.

Obyvatelia nášho regiónu tak majú možnosť aj tento rok nahliadnuť do intímneho života bocianov.

„Tento bocian priletel 30. marca 2017 v podvečerných hodinách. Nejaký čas predtým sme už spustili online kameru, aby sme mohli sledovať jeho prílet. Keď sme tu v práci, tak v podstate stále sledujeme, ale taktiež aj doma monitorujeme dianie cez online kameru a napäto čakáme na jeho prílet. Vieme, že tu do okresu sa ako prvé stále vracajú najprv tie staršie bocianie páry. Ako prvý k nám tento rok dorazil samec, minulý rok to bolo práve naopak, keď ako prvá k nám priletela samica,“ povedala pre Rožňavu 24 pracovníčka pre environmentálnu výchovu z NP Slovenský kras, Andrea Balážová.

Ako dodala, väčšinou samce prilietajú na svoje hniezda ako prví. Minulý rok, keď k nám priletela samica ako prvá, to mohlo byť spôsobené vplyvom počasia alebo keď určitú časť nevedia preletieť a v toho dôsledku ich to nejaký čas zdrží.

Samec teraz upravuje hniezdo a čaká na prílet samice. Samica by mala priletieť v priebehu približne troch dní, po prílete dochádza k páreniu a následne potom začne samica znášať vajíčka.

„Samica každý druhý deň znesie jedno vajíčko, väčšinou ich je od dva do päť. Na tých hniezdach, ktoré nemáme pod dohľadom kamery, tak tam vlastne sledovať nevieme, dozvedáme sa to až vtedy, ak uvidíme prvé mláďatá,“ dodala Balážová.

Vychovávali adoptované mláďa, je to rarita

Minulý rok sa v Brzotíne vyliahlo len jedno mláďatko. „Taktiež sme jedno mláďatko adoptovali, keďže v Rapovciach vypadlo jedno mláďa. Položili sme ho do nášho hniezda, keď sa išli krúžkovať. Mláďatká boli približne rovnaké a bocianí rodičia prijali aj to adoptované a taktiež sa oňho pekne starali. Bocian určitým spôsobom cíti, že to nie je jeho vlastné mláďatko, no je to určite výnimočné, keďže prijali aj to nevlastné,“ hovorí s úsmevom pracovníčka pre environmentálnu výchovu.

Bociana pri Rožňave zasiahol blesk!

Balážová informuje, že bociany sú vlastne brodivé vtáky, živia sa pri mokradiach žabami, rybami alebo rôznym hmyzom. Hniezda si stavajú stále na vysokých miestach, bohužiaľ sa dosť často stáva, že si to hniezdo vytvoria práve na eklektických stĺpoch. V tom prípade tie hniezda musia prekladať na iné, bezpečné miesto. „Pred pár rokmi sa dokonca stal prípad v Krásnohorskej Dlhej Lúke, že bociana usmrtil blesk. Bociany sú sťahovavé vtáky, čiže odlietavajú na zimu od nás preč a prezimujú v teplých krajinách ako Afrika. Naše bociany majú presne určenú migračnú trasu, a vlastne z toho sa dozvedáme, že niektoré odlietavajú až na južnú časť Afriky. Ako prvé odchádzajú mladé bociany a následne za nimi odlietajú staršie, počas letu sa riadia podľa hviezd, alebo teda môžeme aj povedať, že majú kvázi akoby vrodený “radar“, podľa ktorého sa na tej ceste riadia,“ povedal na záver Andrea Balážová.

Život bociana v Brzotíne môžete sledovať online TU.

Obrazom: Nazrite do súkromia operenca neďaleko nášho mesta!
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM