Rôzne

Pred 12 rokmi zachvátili Krásnu Hôrku plamene: KEDY má byť hotová obnova hradu?

Po rekonštrukcii by mal hrad vyzerať ako za čias Andrássyovcov zo začiatku 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Pred 12 rokmi zachvátili Krásnu Hôrku plamene: KEDY má byť hotová obnova hradu?
Zdroj: TASR/František Iván

10. marca 2012 sa odohrala tragédia pre Slovensko. Hrad Krásna Hôrka, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a symbolom Gemera, sa ocitol v plameňoch. Požiar zničil hlavne strechu a krovy hradu. Príčinou bolo neopatrné zaobchádzanie s ohňom.

Odvtedy je jedna z najväčších atrakcií na východe Slovenska pre verejnosť zatvorená. Dlhé roky prebiehali prípravy na obnovu hradu, stavebný ruch je tam hlavne od leta 2022.

Ako odznelo v reportáži RTVS, v interiéroch dolného a stredného hradu už stavebníci ukončili búracie a demontážne práce. Opravené sú stropné konštrukcie a dokončujú sa podlahy.

Po obnove by Krásna Hôrka mala vyzerať ako za doby Andrássyovcov zo začiatku 20. storočia. Návštevníci sa môžu tešiť na pôvodné omietky a maľby stien.

Prvé zrekonštruované časti hradu by mal podľa RTVS zhotoviteľ dokončiť koncom tohto leta a celková rekonštrukcia by sa mala skončiť v auguste budúceho roka.

Súčasťou obnovy hradu je aj rekonštrukcia podhradia, kde sa už pripravuje parkovisko, informačné centrum a stánky s občerstvením.

Foto: archívne

ARCHÍVNE ZÁBERY: Takto zničil požiar hrad Krásna Hôrka
40
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM