Peter Simon Správy

Prvé slovenské literárne gymnázium oslávi svoju dvadsaťročnicu

Dvadsať rokov svojej existencie oslávi tohto roku Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej, ktoré sa od svojho počiatku zameriava na rozšírené vyučovanie slovenského jazyka, literatúry a literárnej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Prvé slovenské literárne gymnázium oslávi svoju dvadsaťročnicu
Zdroj: TASR

Jeho pýchou je vyučovací predmet Základy žurnalistiky. Povedala jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej je gymnázium v tomto smere na Slovensku jedinečné, keďže žurnalistiku u nás neučí žiadna iná stredná škola.

„Naše gymnázium bolo otvorené symbolicky v rovnaký deň ako pôvodné Prvé slovenské gymnázium, teda 16. septembra v roku 1997, na 135. výročie jeho otvorenia,“ priblížila riaditeľka s tým, že podnet na vznik takejto vzdelávacej inštitúcie dal Spolok slovenských spisovateľov a jeho duchovným otcom sa stal spisovateľ Ján Majerník.

Revúcke literárne gymnázium sídli v pôvodnej historickej budove Prvého slovenského gymnázia, národnej kultúrnej pamiatke, ktorá bola postavená v druhej polovici 19. storočia. „Od svojho vzniku vždy slúžila školstvu. Bolo v nej štátne reálne gymnázium, základná škola či špeciálna škola. Preto bolo rozhodnuté, že v nej opäť bude škola, ktorá by však mala byť špecifická a výnimočná,“ priblížila detail zo vzniku PSLG jeho riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM