Andrea Mesarčíková Rôzne

REJDOVÁ: Za päťdesiat rokov klesol počet obyvateľov obce takmer o polovicu

Rázovitá gemerská obec Rejdová leží približne desať kilometrov od Dobšinej pod najvyšším vrchom Slovenského rudohoria Stolicou.

V obci dnes žije 740 obyvateľov a ako pre TASR povedal starosta Ján Valentík, tento počet sa už niekoľko rokov viac – menej nezmenil.
„Ročne sa tu narodí asi desať detí, ale približne toľko občanov nás aj opustí. Pritom ešte v roku 1960 tu žilo viac ako 1200 ľudí,“ povedal starosta. Ako priznal, očakával, že po takmer hromadnom odchode mladých ľudí po roku 1989 sa situácia otočí a oni pochopia, že tu je ich miesto. „Bohužiaľ, tento môj predpoklad sa nenaplnil. Ale verím tomu, že Rejdová nebude pomaly vymierať,“ povzdychol si Valentík.
Obec má niekoľko problémov, s ktorými si musí starosta poradiť. „Ležíme tu medzi kopcami a to nám spôsobuje, že tu máme slabý signál GSM. Asi v jednej tretine obce sa nedá vôbec mobilný telefón používať,“ pripustil Valentík. Dodal však, že do konca volebného obdobia by chcel spracovať projekt na vybudovanie vykrývača, ktorý by tento problém v obci vyriešil.
„Trápi nás aj majetkovo-právne usporiadanie rómskej osady, pretože nevieme pomôcť pri sociálnom riešení ich situácie a nemôžeme im tam vymerať stavebné pozemky, aby si mohli skultúrniť bývanie,“ doplnil starosta ďalej.
Napriek tomu žije Rejdová čulým spoločenským, kultúrnym a turistickým ruchom. Každoročne sa tu usporadúva folklórny festival, ktorý sem pritiahne tisícky návštevníkov. „Pripravujeme pre nich rôzne atrakcie. Máme tu starodávne drevenice, ktoré môžu navštíviť, žijú tu tradiční ľudoví remeselníci, máme tu folklórny súbor, ktorý funguje už takmer 60 rokov, návštevníci môžu navštíviť bačovský dvor, poľovnícky dvor, ochutnať rôzne špeciality,“ podotkol Valentík.
O vzniku Rejdovej kolujú dve verzie. Podľa jednej obec založili baníci, ďalšie zdroje uvádzajú, že ide o pôvodnú valaskú obec, ktorej vznik sa datuje do prvej polovice 15. storočia. Baníctvo, poľnohospodárstvo a pasenie dobytka a oviec a s tým súvisiace remeslá ako tkanie plátna, pokrovcov, výroba šindľov, výroba paličkovanej čipky boli hlavnými zdrojmi obživy jej obyvateľov a mnoho súčasných obyvateľov sa im venuje ešte aj dnes. Do budúcnosti sa plánuje vybudovanie miestneho trhoviska, kde budú môcť miestni obyvatelia predávať svoje výrobky. V obci možno nájsť až tri četerne, akési historické studne, fungujúce na princípe vodovodu, z ktorých si niektorí obyvatelia dediny ešte aj dnes radi naberú chutnú pitnú vodu.
„Podarilo sa nám aj zrealizovať náučný chodník okolo Rejdovej. Postupne osadzujeme informačné tabule, ktoré predstavia obec a každý bude môcť tak absolvovať príjemnú prechádzku, počas ktorej sa aj niečo dozvie,“ doplnil Valentík.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM