Peter Simon Správy

Silická ľadnica ožije, prídu aj spoza hraníc: Chystajú sa atraktívne preteky

Podujatie sa uskutoční v krásnej prírode Slovenského krasu. Do súťaže sa môže okrem profesionálov zapojiť aj široká verejnosť. Viac nám prezradil organizátor podujatia Ladislav Juhász z Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Silická ľadnica ožije, prídu aj spoza hraníc: Chystajú sa atraktívne preteky
Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko Rožňavy sa chystá podujatie, ktoré tu ešte nebolo. Zdolávať sa bude známa Silická ľadnica, presnejšie jej bralo. Do súťaže sa môže zapojiť každý. Pre návštevníkov si organizátori pripravili aj chutný guláš a občerstvenie a kopec sprievodných podujatí. To, ako sa popasujú borci s vysokou skalou si môžete pozrieť na vlastné oči a zadarmo.

Ladislav Juhász, hlavný organizátor podujatia na úvod prezradil, že dané podujatie organizuje spoločne s členmi jaskyniarskej skupiny Speleo Rožňava a mestom Rožňava. „Jedná sa o speleo-alpinistické preteky. Presnejšie to znamená preteky v technickom lezení po lane podľa pravidiel jednolanovej techniky. Zrod tejto súťaže vznikol v Košiciach na pretekoch Hirkolezenia, kde sme si s kamarátom Tomášom Suchým povedali, že by to chcelo niečo podobné aj u nás. Nakoľko je Rožňava centrom Slovenského krasu a kolískou jaskyniarčenia na Slovensku bola voľba miesta jednoduchá. Zároveň chceme týmto zviditeľniť krásu Slovenského krasu vo svete a prilákať do okresu viac turistov,“ uviedol na začiatok Juhász.

1. ročník memoriálu Petra Herényiho sa uskutoční na vstupnom brale do jaskyne Silická ľadnica v sobotu dňa 27. augusta 2016 od 8:00 hod.

Okrem jaskyniarov aj široká verejnosť

Podľa slov organizátora sa môže okrem jaskyniarov, horolezcov, záchranárov, či výškových pracovníkov akcie zúčastniť aj široká verejnosť, ktorej nie je cudzí pohyb na lane za pomoci výstupových pomôcok. Návštevníci uvidia všetko. „Tieto preteky sme sa rozhodli zorganizovať v Silickej ľadnici z jednoduchého dôvodu. Ponuka dobrý výhľad pre širokú verejnosť, ktorá nemá predstavu ako jaskyniari v jaskyni lezú,“ spresňuje Ladislav Juhász.

Vzdajú hold jaskyniarovi, ktorý tam tragicky zahynul

Názov preteku bola podľa Juhásza ťažká voľba, keďže jaskyniarska skupina Speleo Rožňava má celú kopu jaskyniarskych legiend. „No napokon padla voľba na Petra Herényiho. Bol to mladý začínajúci jaskyniar, ktorý na danom mieste pri nácviku lezeckej techniky zahynul a práve to je dôvod prečo sme sa rozhodli pomenovať preteky po ňom,“ spresňuje organizátor a dodáva, že svoju účasť potvrdili už aj lezci z Česka, Maďarska, či Rumunska.

Sprievodný program pre najmenších

Samotné preteky sa začnú o 11:00 hod., no súťažiaci sa môžu registrovať už v ranných hodinách od 8:00 hod. do 9:00 hod. Následne bude rozprava a tréning. S vyhlásením výsledkov sa počíta okolo 16:00 hod. To však záleží od počtu súťažiacich a dosahovaných časov na trati. „Na preteky je pre verejnosť vstup zdarma, iba súťažiaci si zaplatia štartovné vo výške 5 eur. Návštevníci, ktorí sa rozhodnú prísť si budú môcť pochutnať na výbornom guláši a pivku. Pre deti máme pripravenú školu uzlov, samozrejme sa jej môžu zúčastniť aj dospelí. Deti určite zaujme aj lanová dráha, trampolína a pre najmenších je pripravený skákací hrad,“ dodal na záver organizátor podujatia Ladislav Juhász.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM