Peter Simon Správy

Ulice dedinky Rejdová ožili folklórom: Presná STOVKA fotiek

V Rejdovej sa tento rok uskutočnil v poradí už 46. ročník Gemerského folklórneho festivalu. Návštevníci sa mohli tešiť na veľmi zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Ulice dedinky Rejdová ožili folklórom: Presná STOVKA fotiek
100
Galéria
Foto: Štefan Majerčák

Milovníci tradičnej ľudovej kultúry sa v závere leta opäť stretli na Gemerskom folklórnom festivale v Rejdovej. V poradí 46. ročník najväčšieho folklórneho podujatia v hornom Gemeri sa uskutočnil od 22. do 24. augusta 2019. Prehliadku toho najlepšieho z východosloven­ského folklóru tentoraz obohatili hostia a finalisti z televíznej šou Zem spieva.

Trojdňový program odštartovala vo štvrtok, 22. augusta festivalová novinka, etno workshop zameraný na revitalizáciu tradičného ľudového odevu a doplnkov.

Pozrite si v našej galérii presnú stovku fotiek zo soboty v Rejdovej.

Záštitu nad podujatím prevzal Košický samosprávny kraj. V piatok po slávnostnom otvorení festivalu sa na rejdovskom pľaci postupne vystriedali muzikanti, speváci a tanečníci. Predstavili sa aj absolventi so svojimi lektormi z detského muzikantského tábora a Martin Repáň so svojou Repáňovskou muzikou z Terchovej. Večerný program uzavrela nádielka pravého východniarskeho folklóru.

Sobotňajší program mal dramaturgicky dve časti. Doobeda sa otvorili rejdovské dvory a do pol druhej poobede prebiehal detský program na javisku pri kostole. Už tradične v tomto pásme dostali priestor na účinkovanie klienti z Domova sociálnych služieb Jasanima z Rožňavy, ale predstavila sa aj spevácka skupina Šafolka zo Smižian, ktorá sa zviditeľnila vo folklórnej šou Zem spieva.

Novinkou tento rok bola módna prehliadka Folklórne parádnice. Druhá časť sobotňajšieho programu pokračovala v amfiteátri, kde v hlavnom programe pod názvom Vôňa Gemera sa predstavili folklórne kolektívy z horného Gemera a uviedli v réžii Jána Liptáka zvyky, obyčaje, spevy, tance, pestré kroje a rozmanité nárečia, ktoré sprevádzali našich predkov v dňoch pracovných i sviatočných.

Pozdrav Gemeru priniesli známe a úspešné folklórne súbory, skupiny a sólisti – Martina Ťasková Kanošová, spevácka skupina Šafolka, Stoličnoho džyvky, mužská spevácka skupina Hnojňane z Mihaľovec, či tanečná skupina Bardfa, Hornád z Košíc a záver programu patril folklórnemu súboru Ponitran s hosťujúcou mužskou speváckou skupinou Šumiačan v programe s názvom Fantázie.

Obrazom: Ulice dedinky Rejdová ožili folklórom
100
Galéria
Foto: Štefan Majerčák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM