Peter Simon Správy

Unikátny projekt záchrany v Rožňavskom múzeu: 100 ročným kolovrátkom vdýchli nový život

Kolovrátky na ktorých priadli možno aj naše prastaré mamy. Rožňavskému Baníckemu múzeu sa podarilo získať peniaze na opravu týchto jedinečných exponátov.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt záchrany v Rožňavskom múzeu: 100 ročným kolovrátkom vdýchli nový život
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Ako informoval v správe riaditeľ múzea Pavol Lackanič, Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v roku 2019 zrealizovalo projekt, ktorý bol znovu zameraný na odborné ošetrenie a zlepšenie stavu 12 kusov zbierkových predmetov – ľudových drevených kolovrátkov z fondu národopis, ktoré pochádzajú z regiónu Gemer (Rožňava, Meliata, Brdárka, Kameňany, Licince) a sú datované do obdobia konca 19. a polovice 20. storočia.

„Jedná sa o jedinečný súbor drevených predmetov, ktoré v minulosti na našom vidieku nechýbali v žiadnej domácnosti. Tieto exponáty si zaslúžia pozornosť nielen odborníkov ako aj širšej verejnosti a teraz po ich zreštaurovaní si už zaiste nájdu v múzeu či mimo neho uplatnenie na rôznych výstavách, tvorivých dielňach a ďalších prezentačných aktivitách súvisiacich s témou tradičného odevu,“ spresnil v správe Lackanič

Projekt reštaurovania kolovrátkov A predsa sa točím… podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia sumou 2 000 eur.
Spoluúčasť múzea bol 137 eur.

Samotný projekt bol vzhľadom na odbornú i časovú náročnosť ukončený v máji 2019. „Veríme, že verejnosť bude mať čoskoro možnosť naživo sa oboznámiť s týmito zbierkami, ktoré v Baníckom múzeu v Rožňave tento rok znovu ožili,“ dodal na záver v správe riaditeľ múzea.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM