Eva Viestová Rôzne

Úpadok Gemeru vidno aj na ovocinárstve: Zo záhrad, na ktoré sme boli pyšní, sú relaxzóny

Čerešňovými dňami si v sobotu pripomenuli v Jelšave 217. výročie založenia 1. Čerešníckeho spolku v Rakúsko-Uhorsku. Ovocie na sobotňajšie Čerešňové dni však museli priviesť z okolia Jelšavy. Záhrady na Gemeri sa podobne ako inde na Slovensku menia na oddychové zóny.

Ilustračný obrázok k článku Úpadok Gemeru vidno aj na ovocinárstve: Zo záhrad, na ktoré sme boli pyšní, sú relaxzóny
Zdroj: TASR

Ako povedala riaditeľka Mestského múzea a Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave Tatiana Strelková, v súčasnosti je to už len nostalgická spomienka za tým, čo sa už zo záhrad takmer vytratilo.

Na konci 18. storočia dosahovali ovocinári v Jelšave mimoriadne výsledky. V meste zorganizovali aj prvú výstavu ovocia na území Slovenska.

„Gemer v súčasnosti zažíva úpadok a, žiaľ, ovocinárstvo nie je výnimkou. Dnes je problém zadovážiť kvalitné slovenské ovocie, hoci práve tu sa zachovávali tradičné odrody. V tomto prípade mám pocit, že by sa mali hľadať odborníci, ktorí pôsobia v regióne alebo tu majú svoje korene, a mali by spojiť svoje sily. Treba hľadať cestu, ako ovocinárstvo oživiť a kde na to nájsť peniaze“,povedala Strelková.

„Pestovanie ovocia má zmysel vtedy, ak funguje odbyt. Aj v sobotu sa ukázalo, že naše ženy stále vedia pripraviť z ovocia špeciality, o ktoré je veľký záujem. Pochúťky zmizli zo stolov v priebehu niekoľkých minút. Napriek zanikajúcej tradícii ovocinárstva tu nádej stále je, pretože tradícia v gastronómii zostala,“ dodala Strelková.

Čerešňové dni v Jelšave
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM