Katarína Oravská Rôzne

Ústredný motív je krčah: Produkty z Gemera už majú svoju regionálnu značku

Miestne produkty z Gemera a Malohontu majú svoje oficiálne logo. Obyvatelia regiónu si ho vybrali hlasovaním. Ústredný motív značky tvorí symbol hrnčiarstva – krčah.

Ilustračný obrázok k článku Ústredný motív je krčah: Produkty z Gemera už majú svoju regionálnu značku
Zdroj: TASR

Miestne produkty z Gemera a Malohontu už majú svoje oficiálne logo. Ako informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová, obyvatelia regiónu si ho vybrali hlasovaním a má slúžiť na propagáciu regionálnej značky.

Ústredný motív značky tvorí krčah ako symbol hrnčiarstva, ktoré v minulosti patrilo medzi najvýznamnejšie remeselné výroby Gemera-Malohontu. „Súviselo to najmä s bohatými ložiskami kvalitnej ohňovzdornej hliny. Hlina predstavuje zároveň zdroj obživy a prvok, ktorý spája obe časti regiónu Gemer-Malohont, čo je aj úsilím regionálneho značenia miestnych produktov. Vzťah k regiónu, tradície a podiel ručnej práce charakteristický pre hlinený krčah sa už čoskoro začne objavovať na miestnych výrobkoch. Zainteresovaní sa dohodli na spracovaní loga v ďalších farebných alternatívach typických pre hlinu a keramiku ako je hnedá, okrová či zelená,“ povedala Vargová.

Iniciátori regionálnej značky teraz zoznamujú výrobcov a producentov s legislatívou v oblasti registrácie označenia ako ochrannej známky. Podľa predpokladov sa certifikácia bude týkať zatiaľ remeselných výrobkov, potravín, poľnohospodárskych produktov, prírodných produktov a služieb. Predbežne sa dohodli, že regionálna značka sa bude prideľovať všetkým okruhom s tým, že do ďalšej besedy ich bude možné ešte doplniť o ďalšie návrhy. „Ďalší seminár pre ľudí, ktorí sa budú podieľať na vytvorení regionálneho značenia miestnych produktov v našom regióne chystáme na 4. júna o 14.00 hodine. Miesto konania ešte spresníme na našej internetovej stránke. Budeme tam hovoriť o konkrétnych kritériách pre udelenie regionálnej značky a odsúhlasenie skupín tovarov a služieb, na ktoré bude táto registrovaná ochranná známka,“ dodala manažérka MAS Malohont.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM