Rôzne

V Slovenskom raji znovuzrodili LEGENDU: Jazda na retro LANOVKE je len pre odvážnych!

Slovenský raj sa po novom môže pýšiť jedinou funkčnou jednosedačkovou lanovkou na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom raji znovuzrodili LEGENDU: Jazda na retro LANOVKE je len pre odvážnych!
Zdroj: Facebook.com/Košice Región

V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy.

Po dvanástich rokoch

Prevádzku turistickej lanovky zo začiatku 70. rokov minulého storočia ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012 a v súčasnosti ide o jedinú funkčnú jednosedačkovú lanovku na Slovensku.

Pre verejnosť bude otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra. Obojsmerný lístok pre dospelých stojí 15 eur a pre deti do 15 rokov a seniorov od 63 rokov 10 eur. Zakúpiť je možné aj jednosmerný lístok.

Len pre odvážnych

Ako informoval Košický samosprávny kraj, jazda na jednosedačkovej lanovke si vyžaduje istú dávku odvahy a taktiež rozvahy. Tento adrenalínový zážitok nebude pre každého. Vzhľadom na jej retro podobu i technické parametre, si jazdu na nej budú môcť vychutnať len osoby, ktoré majú viac ako 125 cm a ktoré nemajú strach z výšok.

Celá trasa je dlhá takmer dva kilometre a prekonáva prevýšenie viac ako 220 metrov.

Vyše 900-tisíc

S prípravou rekonštrukcie tejto lanovej dráhy sa začalo ešte v roku 2018, projekt za vyše 900 000 eur financovala samospráva, KSK a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Práce boli po zdržaniach ukončené vlani pred začiatkom letnej sezóny, vyše roka obec čakala na vydanie povolení.

,,Postaviť novú lanovku by bolo určite jednoduchšie ako zrekonštruovať starú. No dnes môžeme s hrdosťou povedať, že sa nám to podarilo a Košický kraj sa môže pýšiť jedinou funkčnou jednosedačkovou lanovkou na Slovensku. Naším cieľom bolo od samého začiatku obnoviť legendu, ktorú si mnohí pamätáme z detstva a podporiť región Spiša,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM