Peter Simon Kultúra

Výstava dobšinskej umelkyne obohatí rožňavskú galériu: Obrazy s tematikou folklóru

Keď Monika maľuje svoje folklórne obrazy, nemyslí na nič. Necháva sa vtiahnuť do deja, ktorý ožíva na jej maliarskom plátne. Viac už v článku.

Ilustračný obrázok k článku Výstava dobšinskej umelkyne obohatí rožňavskú galériu: Obrazy s tematikou folklóru
Zdroj: Monika Vozárová

„Som Dobšinčanka. Tu som sa narodila a tu aj žijem. Už niekoľko rokov však pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku. Práve tam, ďaleko od rodiny som začala maľovať obrazy s folklórnou tematikou. Tam som mala pocit, potrebu namaľovať obrazy, v ktorých vystihnem  krásu slovenských krojov. Obrazy, z ktorých bude cítiť energia a temperament nás, Slovákov,“ hovorí na úvod o sebe Monika Vozárová.

Ako doplnila, keď maľuje svoje folklórne obrazy, nemyslí na nič. Vtedy sa necháva vtiahnuť do deja, ktorý ožíva na jej maliarskom plátne. „A keď sa mi podarí vložiť do toho obrazu svoju vášeň, svojho ducha, vtedy sa mi  maľuje ľahko. Som úplný amatér, bez výtvarného vzdelania, ale snažím sa počúvať svoje srdce a svoj štetec. A ak pod mojimi rukami vzniká niečo, čo vám urobí radosť, potom je to radosť pre mňa dvojnásobná,“ spresňuje umelkyňa.

Maľovať začala pred šiestimi rokmi suchým pastelom, neskôr akrylom v štýle „dlhonohých“. Tri roky sa venuje maľbe folklórnych postáv v pohybe. Maľuje najmä gemerský a telgártský kroj, nakoľko korene má na Horehroní. „Svoju tvorbu prezentovala na viacerých výstavách v Dobšinej, Rožňave, Heľpe, Telgárte, Kokave nad Rimavicou a v súčasnosti ju čaká prezentácia v Rejdovej a v Lučenci. Pozeráme na jej zaujímavú tvorbu a vidíme niečo nové, zaujímavé, nevšedné – čerstvý vietor, pohyb, radosť, lásku, šťastie a dobrú dávku pozitívnej energie. Prebúdza hrdosť na krásu a bohatstvo nášho kultúrneho dedičstva,“ uviedla Eva Lázárová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Všetkých záujemcov srdečne vítame a zároveň pozývame aj na ďalšie výstavy, ako aj do stálych expozícií Baníckeho múzea v Rožňave, z ktorých určite neodídete sklamaní.

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, srdečne pozýva na výstavu Moniky Vozárovej OD SRDCA MAĽOVANÉ, ktorá bude doplnená veľkonočnými kraslicami z dielne Danky Lackovej. Vernisáž výstavy sa uskutoční 11.apríla 2019 (vo štvrtok) o 15.30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Námestie baníkov 25. „Všetkých záujemcov srdečne vítame a zároveň pozývame aj na ďalšie výstavy, ako aj do stálych expozícií Baníckeho múzea v Rožňave, z ktorých určite neodídete sklamaní,“ dodala na záver Lázárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM