Správy

ZÁBERY plné nostalgie: Spomínate si na banícku činnosť v Rožňave a okolí?

Pozrite si jedinečné snímky lokalít z nášho mesta, ktoré sú už dávno minulosťou alebo chátrajú. Okrem baníckych budov na nich nájdete aj členov baníckej dychovky, či samotných baníkov pri práci.

Ilustračný obrázok k článku ZÁBERY plné nostalgie: Spomínate si na banícku činnosť v Rožňave a okolí?
19
Galéria
Zdroj: Kniha Rožňava Baňa

Rožňava sa postupom času mení, niektoré stavby pribúdajú, iné zas zanikajú či menia svoju tvár. My Vám teraz prinášame fotky s baníckou tematikou. Tí skôr narodení si môžu zaspomínať a tí neskôr sa môžu pozrieť, ako to vyzeralo v časoch slávy baníctva v Rožňave.

O počiatkoch banskej činnosti v Rožňave a jej okolí sa písomné údaje nezachovali. Avšak hmotné nálezy z okolia dokladujú, že ťažba a spracovanie rúd sa tu vykonávalo už na prelome nášho letopočtu. Banícku činnosť umožňovali bohaté náleziská rôznych rúd, drahých a farebných kovov a železa. Za najstarší získavaný kov sa pokladá zlato, ktoré sa tu ryžovalo v alúviu Zlatého potoka pod Volovcom a potoka Drázus v intraviláne Rožňavy.

Získavanie rúd z východov rudných žíl na povrch má svoje počiatky v dolinách pod Volovcom a na juhovýchodných svahoch Tureckej a Banskej strany.

Pozrite si v našej galérii fotky, ktoré zachytávajú zašlú slávu baníctva v Rožňave a okolí.

Po roku 1950 začala v Rožňave rozsiahla investičná výstavba jednotlivých banských úsekov v rámci závodu Železorudné bane, n.p. Rožňava. Zabezpečila sa hĺbková otvárka a modernizácia jednotlivých banských úsekov. Postupne boli rušené neefektívne prevádzky, zároveň však boli otvorené aj nové bane, či výrobné zariadenia. Banská činnosť sa zredukovala na ťažbu sideritových rúd na Rožňava Bani (žily Bernardy, Sadlovský, Štefan, Mier) a komplexných Fe-Cu rúd na Mária bani. Okrem toho ťažil závod Rožňava do r.1988 Hg rudy na odlúčenom úseku Rákoš.

Na prelome 80.a 90. rokov sa ešte ťažili zásoby na žilách Sadlovský, Rudník a Kliment, pričom už od začiatku 80. rokov boli tieto zásoby evidované ako nebilančné. Vyplývalo to z nepriaznivých ložiskových pomerov a vysokých nákladov.

Po roku 1989 došlo v dôsledku útlmu baníctva postupne k likvidácii celého závodu Rožňava baňa a v rožňavskej ťažobnej oblasti boli zatvorené všetky banské úseky.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Poznámka redakcie: Fotky (zdroj: Banícke múzeum) sú poskytnuté len na účel tohto článku a sú majetkom Baníckeho múzea v Rožňave. Ďalšie ich publikovanie je zakázané.

Obrazom: Unikátne zábery, keď prekvitalo baníctvo
19
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM