JAB Rôzne

Beáta brázdi ulice Spišskej na motorke: Na dvoch kolesách ide aj na kávu

Vášňou Novovešťanky Beáty Andrášovej sú motorky. V rozhovore nám prezradila, čo ju k nim priviedlo aj veľa ďalších zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Beáta brázdi ulice Spišskej na motorke: Na dvoch kolesách ide aj na kávu
Zdroj: súkromný archív B.A

Je rodáčkou z Mlyniek, no v Spišskej Novej Vsi už pracuje a býva takmer tridsať rokov. O svojej mašine, vetre vo vlasoch aj svojich plánoch nám prezradila viac v rozhovore.

Dosť nezvyčajný koníček pre ženu. Odkedy jazdíte na motorke a kto vás k tomu priviedol?

Zhruba pred siedmimi rokmi ma k tomu pritiahol môj bývalý priateľ. Asi jeden rok sme jazdili na jeho motorke, ale lákalo ma mať aj svoju a vyskúšať si to. Tak som si urobila vodičák na veľkú motorku a zaobstarala som si mašinu aj ja.

Aká to bola motorka, máte ju doteraz?

Najprv to bola motorka Virago 535 na nabratie skúseností a teraz mám už tri roky Hondu 750 Spirit.

Kde všade ste už na nej boli?

Všade po Slovensku a vo všetkých susedných štátoch. Stále hľadám kam vyraziť za niečím zaujímavým a keď nájdem, tak idem.

Koľko kilometrov ste už na nej najazdili?

Keďže som aj dosť pracovne vyťažená, tak okolo 40 000 kilometrov.

Ste členkou nejakého klubu?

Nie som v žiadnom klube, ale postretávala som sa a zoznámila s ľuďmi, čo majú vietor vo vlasoch. Tak ak má niekto plán na jazdu na pár dní, či len tak na otočku, tak si dáme vedieť a ideme spolu.

Chodíte aj na motorkárske zrazy?

Chodím, to k tomu samozrejme patrí. Už štvrtý rok po sebe som bola na zraze v Starej Turej. Ten sa mi zatiaľ páči najviac.

Zdroj: súkromný archív B.A

Čo pre vás znamená jazda na motorke?

Je to relax, voľnosť a stretávanie či spoznávanie rôznych ľudí.

Keď spomínate ľudí, ako na vás reagujú muži?

Milo. Myslím si, že žena na motorke mužov upúta. Aj šoféri áut sa zvyknú za ženou na motorke otočiť. Najprv si poobzerajú mňa, potom motorku. Hocikedy ma aj oslovia – napríklad na benzínke. Pýtajú sa ma, kam idem a či sa nebojím.

A ako sa k vám správajú muži – motorkári?

Pekne. Zatiaľ som mala šťastie len na fajn motorkárov, ktorí aj ochotne pomôžu, keď je treba. Dúfam, že to tak ostane aj naďalej.

Viete sa aj postarať o svoju motorku, poprípade ju opraviť?

Viem jedine tak natankovať, preleštiť chróm a ošetrovať kožené doplnky na motorke. Potom ešte vymeniť olej a na konci sezóny vybrať baterku. Ale už som dostala počas jazdy dvakrát defekt. Opraviť ho síce neviem, ale za ten čas, čo jazdím som sa naučila čo robiť na dojazd…

Jazdíte na motorke aj po uliciach Spišskej?

Po meste sa rada preveziem. Hlavne v lete si zájdem k terasám na kávu či koláč. Motorka sa dá ľahšie niekde zaparkovať ako auto.

Ste matkou dvoch dcér. Čo tie hovoria na váš koníček?

Dcéry sú dospelé a zvyknuté na môj koníček. Mladšia dcéra sa občas pridá a ide na jazdu so mnou. No samotné jazdenie ich ešte veľmi neláka. Možno neskôr sa ku mne pridajú. A možno je to takto aj lepšie, predsa len človek je v mladosti viac uletený, čím budú staršie tým budú opatrnejšie.

Máte aj nejaké iné koníčky okrem motorky?

Áno, turistiku a cyklistiku. Dokonca som bola tento rok aj na zraze cyklistov na Pieninách. Na bicykli spravím ročne tak 1300 kilometrov.

Jej vášňou sú motorky: Beáta jazdí na dvoch kolesách nie iba po Spišskej
6
Galéria
Zdroj: súkromný archív B.A
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM