Tlačové správy

Byty tým, čo nebývajú

TENTO POZNÁTE? „Pán primátor, potrebujem nový byt! Veď ste dostali byt pred štyrmi rokmi. No hej, ale ten je už vybývaný, viac by sa mi hodil v centre na Elektrárenskej!“

Ilustračný obrázok k článku Byty tým, čo nebývajú
Zdroj: Dnes24.sk

Vysvetľovať asi netreba a ak mal váš úsmev trpkú príchuť, nečudujem sa. Všade vo svete platí princíp, že každý je sám zodpovedný za obstaranie si primeraného bývania. V každej spoločnosti však existuje skupina, ktorá nie je schopná zabezpečiť si vlastné bývanie. Tu zohráva úlohu štát s podporou štátnej bytovej politiky. Mestá a obce sú následne poverené na vytváranie miestnych podmienok a ďalším spoluhráčom sú banky a ich úloha financovania bývania. Medzi priority všetkých patrí zvyšovanie cenovej dostupnosti bývania nájomného aj vlastníckeho a zachovanie kvality bytového fondu. K tomu slúžia finančné nástroje Štátny fond rozvoja bývania a bonifikácia hypotekárnych úverov. Na podporu bývania v roku 2006 vyčlenil štát 68 mi. eur, dnes je to 20 mil. a na najbližšie dva roky sa so štátnou podporou nepočíta vôbec. Vzniká však podpora novej formy sociálneho nájomného bývania cez neziskové organizácie s účasťou mesta a obce. Je to systém, ktorý štát vytvoril v tomto roku.

Mesto Spišská Nová Ves s ním počíta pre výstavbu v lokalitách:

• 9 KROKOV – projekt mesta – Byty pre mladých s vybavenosťou (49 bytov) a Penzión pre starších s vybavenosťou (36 miest)

• STOJAN – projekt investora – s vytvorením celkovo 500 bytov s občianskou vybavenosťou v areáli súčasného nedostavaného mäsokombinátu

A prečo taký veľký priestor pre súkromných investorov? Sme tam, kde sme začali. Nechceme byť dedičmi vybývaných bytov.

autor: Ing. Vasil Kolesár

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Byty tým, čo nebývajú
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM