JAB Rôzne

EXKLUZÍVNE spomienky babičiek zo Spišskej: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!

Pre náš portál exkluzívne prehovorili babičky Mária (85) a Emília (91) zo Spišskej. Zaspomínali si na to, ako to kedysi u nich doma vyzeralo cez Štedrý deň.

Ilustračný obrázok k článku EXKLUZÍVNE spomienky babičiek zo Spišskej: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!
Zdroj: TASR

Predsviatočný čas je už tu. Adventné obdobie predchádza vianočným sviatkom ako aj samotnej štedrej večeri. Aj v minulosti sa v mnohých rodinách pred takouto večerou aj počas nej dodržiavali určité zvyky. Ako prežívali Štedrý deň pani Mária (85) a Emília (91) takmer pred sedemdesiatimi rokmi v Spišskej Novej Vsi? Obidve si zaspomínali pre náš portál.

Prísny pôst

„V našich mladých rokoch bola veľká chudoba a preto aj vianočné sviatky boli skromné,“ zhodli sa obidve babičky. No ako jedným dychom dodali, na Vianoce sa veľmi tešili a nesmeli chýbať ani niektoré zvyky, ktoré vždy počas dňa či priamo pri štedrej večeri dodržiavali. Na viliju (nárečovo Štedrý deň) sa musel podľa nich dodržiavať prísny pôst.

„Ženy počas dňa pripravovali všetko v domácnosti a chlapi zase museli obriadiť dobytok, lebo na prvý a druhý sviatok vianočný sa nesmelo vôbec robiť. Otec doniesol do domu aj stoh slamy, ktorý sa dával pod stôl, ako symbol toho, že Ježiško sa narodil na slame,“ priblížila pani Emília s tým, že sa zvykli aj obviazať nohy stola reťazou a nesmela chýbať sekera. To všetko symbolizovalo silu a súdržnosť v rodine.

Orechy aj tanier navyše

Skôr ako si rodina zasadla k štedrovečernému stolu, musel sa podľa slov obidvoch babičiek nachovať dobytok a všetci sa išli umyť do potoka. „Umývali sme sa v studenej vode, aby sme boli po celý rok zdraví a zároveň každý doniesol domov aj v krčahu vodu,“ vysvetlila pani Mária. Aj keď večera bola skromná, nesmeli na stole chýbať orechy. „Pamätám si, že otec dali každému pri stole orech. Kto mal zdravý orech, znamenalo to, že bude zdravý aj on, zhnitý orech znamenal chorobu,“ doplnila Emília.

Okrem toho sa podľa ich slov takmer vo všetkých domácnostiach dával pod tanier či obrus nejaký peniaz, aby ich bolo dostatok počas celého roka. Na štedrovečernom stole nesmel chýbať ani jeden tanier navyše. Ten bol pripravený pre zosnulých predkov, alebo pocestných. „Bežne sa stávalo, že sa pred večerou u nás nejaký pocestný zastavil, nejedol sa s nami, niekedy dokonca aj prespal a na druhý deň odišiel,“ dodala pani Mária.

Ako sa zhodli obidve seniorky, aj keď celá večera bola pôstna, po príchode z polnočnej omše sa už mohli najesť aj mäsa. Na niektorých čakala pečená hus, iní zase jedli klobásy a kapustu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM