Miroslav Pomajdík Futbal

Futbalové talenty zo Spišskej: Mária (15) a Tamara (14) mieria do Číny!

Obrovský úspech zaznamenali slovenské futbalistky do 15 rokov, ktoré si vybojovali postup na Olympijské hry mládeže 2014 v čínskom Nanjingu. Čo nás však nesmierne teší je to, že do Číny cestuje aj útočníčka Mária Mikolajová (14) zo Spišského Hrušova a brankárka Tamara Solárová zo Spišského Štvrtku!

Ilustračný obrázok k článku Futbalové talenty zo Spišskej: Mária (15) a Tamara (14) mieria do Číny!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Obidve dievčatá sú žiačkami Základnej školy Zdenka Nejedlého a obliekajú dres Futbalového klubu Spišská Nová Ves.

Obávaná strelkyňa Mária Mikolajová

Mária Mikolajová začala s futbalom v Spišskom Hrušove, kde pôsobila tri roky. Po čase si ju všimli aj v Spišskej Novej Vsi a tak momentálne hráva za chlapčenské družstvo FK Spišská Nová Ves v kategórii U15. Kvôli futbalu prestúpila do futbalovej triedy na ZŠ Z. Nejedlého, na ktorej má vytovrené ideálne podmienky. Športovú prípravu absolvuje na škole štyrikrát do týždňa a k dispozícii má dobre vybavenú telocvičňu a plaváreň. Popritom má ešte štyri tréningy vo futbalovom klube a víkendy patria zápasom.

Práve ona viedla slovenské reprezentantky na kvalifikácii vo Švajčiarsku. „Postup do Číny je pre nás veľký úspech a som veľmi rada, že sme sa tam dostali, lebo sme to vôbec nečakali. Futbal je celý môj život a chcem sa s ním v budúcnosti aj uživiť. Mojím snom je raz hrať za ženský klub Arsenalu," zdôverila sa Mária Mikolajová a doplnila, že v Čine by si rada pozrela aj Veľký čínsky múr. Pripomeňme, že slovenské reprezentantky sa prebojovali do Číny cez výbery Azerbajdžanu a Rumunska.

Obdivuje hráča Arsenalu Jacka Wilshera. Medzi jej koníčky patrí tenis, či florbal. Po ukončení strednej školy chce pokračovať v štúdiu na Športovom gymnáziu v Bratislave. V roku 2013 sa stala najlepšou strelkyňou na týchto podujatiach: Coca Cola cup, Mini champions liga vo Zvolene a najlepšou hráčkou: na halových majstrovstvách Slovenska žiačok v Žiline, Regionálnom turnaji výberov v Dunajskej Lužnej a Fragaria cupe v Prešove.

Brankárska opora Tamara Solárová

Tamara Solárová sa stala brankárskou oporou slovenského reprezentačného tímu a výraznou mierou dopomohla k postupu našich dievčat na mládežnícku Olympiádu. Kvalifikačný zápas s Azerbajdžanom však nedokončila pre zranenie, ktoré sa už našťastie stihlo zahojiť.

Žije v Spišskom Štvrtku. „Od malička som v televízii sledovala futbalové zápasy, tento šport ma zaujal a tak som začala chodiť na tréningy do Spišského Štvrtku. V dnešnej dobe hrám za dievčenské žiacke družstvo v Spišskej Novej Vsi a naďalej pôsobím aj v chlapčenskom futbalovom tíme Spišský Štvrtok,“ povedala Tamara Solárová, ktorej futbalovým vzorom je brankár Arsenalu Wojciech Szczesny.

S prestupom do futbalového klubu v Spišskej Novej Vsi prišla aj zmena školy a tak dnes navštevuje futbalovú triedu na ZŠ Z. Nejedlého, kde sa jej dostáva dostatok športovej pozornosti. Medzi najväčšie úspechy, ktoré si najviac cení, patrí postup na Olympiádu do Činy a výhra Školského poháru na Majstrovstvách Slovenska. Rada si zapláva a zahrá florbal. Po základnej škole by sa chcela dostať na Športové gymnázium do Košíc.

Futbalové talenty: Mária Mikolajová a Tamara Solárová
3
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM