Kotlíkový festival vo Ferčekovciach: Ponúkol gastro zážitky aj zábavu, VIDEO
Už tradičné podujatie plné lákavého jedla a dobrej nálady ovládlo mestskú časť Ferčekovce v uplynulú nedeľu. Veď si to pozrite...
Podujatie, na ktoré sa každý rok tešia malí aj veľkí. V uplynulú nedeľu to na ihrisku v mestskej časti Spišskej Novej Vsi vo Ferčekovciach poriadne rozvoniavalo. Konal sa tam totiž už 5. ročník Kotlíkového festivalu.
„Vyzerá to, že je to akcia, ktorá z roka na rok naberá na úspechu. Ani nie tým, že by bolo viacej družstiev, ale tým, že sa ľudia na ňu tešia a preto nás to baví,“ povedal predseda športového klubu Ferčekovce Ladislav Vastuško. Ako doplnil, tento rok prišlo navariť svoje špeciality jedenásť družstiev z Ferčekoviec, zo Spišskej ako aj hostia z DSS Hodkovce, ktorí vyrobili pre túto príležitosť aj misky, z ktorých návštevníci mohli ochutnávať navarené jedlá.
Odborná porota
Aj keď išlo už o piaty ročník, podľa slov predsedu športového klubu Ferčekovce, družstvá prekvapujú každý rok. „Tento rok je to určite aj s názvami, v ktorých odzneli i také zvieratá ako klokan či panda,“ zasmial sa s tým, že okrem návštevníkov podujatia ochutnávala aj odborná porota zložená z profesionálov, ktorí určili víťaza.
Tí hodnotili vyváženosť chutí, zloženie, hustotu či vôňu, ako aj prezentáciu a najmä originalitu receptu. „Oceňujem použitie sezónnych potravín, akými je tekvica, teším sa na tradičné spišské jedlo džatky, ako aj na klokanie ragú,“ prezradil jeden z porotcov.
Lákavé jedlá
Pozreli sme sa teda aj na konkrétne jedlá s originálnymi názvami. Družstvo Romini zo Spišskej Novej Vsi pripravilo jedlo s názvom Skákajúci kotlík. Ako nám prezradili, ide o klokanie ragú, v ktorom nechýba napríklad slivkový lekvár, sušené brusnice či slivky.
Minuloroční víťazi, družstvo Babičkina voľba, opäť vsadili na tradície a po víťazných cikoškách (šúlancoch) sa rozhodli pre klasické džatky. „Je to tradičný recept. Džatky budeme podávať so slaninkou a mladou cibuľkou," prezradili.
Medzi stálice festivalu patrí družstvo Vykoľajený vlak, ktoré každý rok okrem originálneho jedla predvedie aj zaujímavé kostými. Ani tento rok nebol výnimkou a pre gurmánov pripravilo jedlo s názvom Spišský labužník 80. „Ide o také retro jedlo z 80-tych rokov. Keď ste si chceli uctiť návštevu, pripravili ste im labužník na hrianke. Ide v podstate o restovanú pečen na cibuľke s domácim lečom podávanú na hrianke,“ vysvetlili nám s tým, že k tomu pripravili aj originálny dresing, čili a uhorku.
Úplnými nováčkmi boli Západňare so svojou západniarskou pochúťkou. „Prišli sme sem, lebo je to veľmi pekná akcia, ktorá spája ľudí a práve v dnešnej dobe si myslíme, že to spájanie je dôležité,“ prezradili dôvod, prečo prišli niečo navariť. Pri svojej premiére vsadili na klasiku – tekvicový prívarok.
„Prvýkrát ho však robíme v kotlíku. V druhom kotlíku máme kuracie mäsko, pripravili sme aj klobásku. Podávame aj vegetariánsku verziu – tekvicový prívarok s volským okom,“ opísali svoje jedlo.
Dni mesta v centre Spišskej ponúkli celý rad zážitkov: Nájdete sa na ZÁBEROCH?
Celý festival nebol však len o dobrom jedle, ale aj o zábave a tá nechýbala ani najmenším. Tí si mohli už tradične pripraviť vlastnú pizzu, súťažiť či tancovať. Nechýbala ani rozprávka a tombola.
Víťazi
Víťazom 5. ročníka Kotlíkového festivalu sa napokon stalo družstvo Vykoľajený vlak s jedlom Spišský labužník. Druhí skončili Bulharskí pastieri z Letnej a ich jahňacia čubrica na portskom víne. O tretie miesto sa podelili dva družstvá: Západňare so zapadňarskou pochúťkou a hostia z DSS Hodkovce s jahňacím gulášom.
Okrem takejto atraktívnej akcie sa však Ferčekovania môžu pochváliť už i s vlastným logom, ktoré práve na tejto akcii odovzdali aj primátorovi Spišskej Novej Vsi Pavlovi Bečarikovi.
Zábery z podujatia nájdete v našich galériách.
Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.