JAB Rôzne

Má 200 rokov a obvod kmeňa skoro 3 metre: Pagaštan zo Smižian bojuje o titul Strom roka!

O titul strom roka 2015 zabojuje v aktuálnom ročníku súťaže aj 200-ročný pagaštan konský, ktorý rastie v záhrade kaštieľa v Smižanoch. Podporiť svojim hlasom ho môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Má 200 rokov a obvod kmeňa skoro 3 metre: Pagaštan zo Smižian bojuje o titul Strom roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi tohoročnými finalistami súťaže Strom roka je pagaštan konský zo susedných Smižian. Je súčasťou záhrady miestneho kaštieľa.

Úctihodný vek aj rozmery

Pagaštan konský, ktorý sa nachádza v areáli miestneho kaštieľa, bol vysadený v čase, keď budovu, ktorá pôvodne slúžila, ako soľný sklad, prevzal a rozšíril Anton Vincent Csáky. Kaštieľ sa zachoval dodnes a je zapísaný v zozname pamiatkového fondu.

Pagaštan má 200 rokov a dotvára jedinečný pohľad na tento objekt v každom ročnom období. Je vysoký 17 metrov a jeho obvod má 260 centimetrov.

Cieľom ankety Strom roka, ktorej trinásty ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis v marci 2015, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Záujemcovia mohli nominovať stromy, ku ktorým sa viaže nejaký príbeh z minulosti alebo osobný zážitok.

Stromom roka ho môže spraviť i vás hlas

Do hlasovania v súťaži Strom roka sa môže do 30. 9. 2015 zapojiť ktokoľvek a to cez SMS, na webe www.ekopolis.sk, emailom, na facebooku alebo vyplnením hlasovacieho lístka. Pagaštan konský z nášho regiónu sa tak môže stať víťazom ankety a získať titul Strom roka.

12 finalistov

Do uzávierky súťaže bolo nominovaných 63 nominácií stromov z celého Slovenska. Komisia z nich vybrala 12 stromov, ktoré postúpili do finále, kde im bude môcť verejnosť posielať svoje hlasy.

Strom, o ktorého víťazstve rozhodnú hlasovaním účastníci ankety, získa titul Strom roka 2015 a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú finančnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

foto: Nadácia EKOPOLIS, Alena Hroncová

O titul Strom roka zabojuje aj tento krásavec z nášho okresu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM