Rôzne

Manželia zo Spišskej majú parádnu zbierku: Hrdia sa aj autíčkom z filmu Vrchní, prchni

Niekto zbiera známky či pohľadnice a niekto veterány. Skutočne zaujímavou zbierkou sa môžu popýšiť manželia zo Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Manželia zo Spišskej majú parádnu zbierku: Hrdia sa aj autíčkom z filmu Vrchní, prchni
Zdroj: Dnes24.sk

Náhoda aj chlapčenský sen. Manželov Milana a Alenu zo Spišskej Novej Vsi priviedla k retro motorkám náhoda. „Ja som ako mladý chlapec jazdil na dedovej motorke a veľmi sa mi to páčilo. Aj otec mal motorku, ale nechcel mi ju nikdy požičať tak som aj ja túžil po vlastnej,“ zaspomínal si pán Milan.

Náhoda

K úplne prvej motorke ich podľa slov pani Alenky doviedla náhoda pred 16 rokmi. „Boli sme v meste na prechádzke a pred Radnicou sme zbadali odstavené staršie motorky. Veľmi sa nám zapáčili, tak sme sa rozhodli, že aj my si kúpime niečo podobné,“ prezradila. Prvý kúsok bola podľa jej slov Čezeta 125, neskôr pribudol skúter, sajdka a ďalšie kúsky československej výroby. Ako pán Milan spomenul značky zahraničnej výroby ho nikdy nelákali, veď prečo aj keď Jawa v období, keď ju vyrábali patrila medzi najlepšie motorky na svete.

Čítajte tiež: Hrhovčania vyrobili megakúsok: Panvica, z ktorej by sa najedla celá dedina!

Unikátom v tejto zaujímavej zbierke je aj nezabudnuteľné autíčko z českého filmu Vrchní, prchni, ku ktorému sa hrdí majitelia tiež dostali úplne náhodou. „Boli sme na zraze – na sajdke a boli sme na parkovisku, keď k nám pristúpil starší pán, že či nechceme kúpiť Velorex. Mal ho v garáži zahádzaný nejakými vecami. Nakoniec sme zistili, že je v pôvodnom stave a nič mu nechýbalo, tak sme ho kúpili,“ povedala pani Alenka.

Prchajíci stan

Velorex pochádzajúci z roku 1962 sa stal miláčikom obidvoch manželov a absolvovali na ňom niekoľko výletov, zrazov či dokonca nákupov po meste. „Bolo v ňom pôvodne ručné riadenie, keďže išlo o vozidlo, ktoré sa vyrábalo pre invalidov. Mne to ručné riadenie vadilo, tak som ho musel prerobiť,“ vysvetlil pán Milan.

Čítajte tiež: Miesto, kde neveríte svojim očiam: Manželia zo Spišskej stvorili impozantné diela

S prchajícim stanom ako ho volajú naši českí susedia majú aj manželia mnoho zážitkov. „Raz sme skúšali ako rýchlo sa dá na ňom ísť. Normálne ide sedemdesiatkou, no my sme išli stovkou, ale to sme už viac boli vo vzduchu ako na ceste. Skôr sme lietali ako jazdili,“ smeje sa Milan s tým, že niekedy sa v ňom cíti ako vodič tanku. „Hlavne preto, že on má vpredu iba jeden stierač a keď leje, tak viditeľnosť je takmer nulová,“ vysvetľuje.

Nezabudnuteľné zážitky

Zaujímalo nás, či majú manželia zo svojich výletov nejaký úsmevný zážitok. „No tých je viac hlavne, keď musíte niečo opravovať priamo na ceste.Nezabud­nuteľným zážitkom bolo ako sme išli zo Šíravy celú noc, lebo sa nám na trikrát pokazil a pred Spišskou nám ešte došiel benzín, takže sme ho na najbližšiu benzínku museli dotlačiť. Spomínam si aj na to, že sme išli na sajdke na taký trojdňový výlet po Slovensku. Všetko bolo v poriadku, výlet sme si užili nič sa nám nepokazilo, no keď sme sa vrátili po troch dňoch domov zistili sme, že doklady ostali na poličke v kuchyni.“

Čítajte tiež: Parádne auto v Spišskej strhlo veľkú pozornosť: V meste sa objavil lincoln, v akom sa vozil Elvis Presley!

Jazdu na veteránoch si manželia patrične vychutnávajú. „Chceme vidieť a chceme byť videní. Je to neopísateľný zážitok a úžasný pocit, že svojou prítomnosťou na týchto krásavcoch navodíte staršej generácie spomienky a mladšej obdiv,“ opisuje pani Alenka. Aj keď ona sama vodičák nemá, ako s úsmevom hovorí, ona má najmä v sajdke veľmi dôležitú úlohu – klopiť v zákrutách.

Pozoruhodná zbierka

Momentálne sa v ich unikátnej zbierke nachádza osem kúskov. Najstarší motocykel pochádza z roku 1948. O tom či je to číslo konečné, alebo či sa zbierka o niečo rozšíri manželia ešte nerozmýšľali. „Momentálne sme obaja pracovne vyťažení a na nášho spoločného koníčka nemáme veľmi čas. Už sa však veľmi tešíme, keď pôjdeme do dôchodku a budeme na našich veteránoch brázdiť cesty celého Slovenska,“ zhodli sa manželia.

Manželia zo Spišskej majú lásku ku krásnym strojom, veď si to pozrite!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM