Rôzne

Novinka v Spišskej: V sídle Správy NP Slovenský raj sa môžu deti vzdelávať na ekodvore

Zážitkové ihrisko či náučný chodník. Toto a ešte viac nájdu deti v novootvorenom ekodvore v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Spišskej: V sídle Správy NP Slovenský raj sa môžu deti vzdelávať na ekodvore
4
Galéria
Zdroj: TASR

Nový ekodvor, ktorý dnes slávnostne sprístupnili v sídle Správy Národného parku Slovenský raj v Spišskej Novej Vsi, bude slúžiť najmä žiakom z miestnych materských a základných škôl. Hlavným cieľom ekodvora je priblížiť základy environmentálnej výchovy praktickým štýlom, nie len prostredníctvom teórie.

Ekodvor pozostáva z dvoch časti. Prvá časť je určená pre deti z materských škôl, ide o zážitkové ihrisko. „Deti si tu môžu v ihrisku otláčať pečiatky stôp jednotlivých zvierat, formou maľovaných obrázkov sa dozvedia, aké plody majú jednotlivé stromy, môžu si skočiť do diaľky a zistiť, ktoré zvieratko skočí rovnako či vyskúšať si, aký zvuk vydávajú jednotlivé druhy dreva stromov," povedal riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Druhá časť je zameraná pre deti zo základných škôl. „Ide o náučný chodník, kde sa deti oboznámia s problematikou životného prostredia od triedenia plastov až po problematiku inváznych druhov rastlín," priblížil Dražil. V sídle národného parku je zriadená už aj vnútorná expozícia environmentálnej výchovy.

„Takéto ekodvory je potrebné zriaďovať z jedného dôvodu. Niekedy je príroda ďaleko od miest a práve deti, ktoré žijú v mestách a nemajú rodičov, ktorí s nimi chodia do prírody, tak majú možnosť vidieť to, čo im nie je bežne dostupné," povedala riaditeľka sekcie ekonomiky a prevádzky Štátnej ochrany prírody SR Ľubica Balgová.

Podľa nej podobná aktivita sa v národných parkoch zatiaľ nenachádza, ide o novinku. „Každý národný park má však nejaký spôsob, ako dostať prírodu k deťom," dodala. S výstavbou ekodvora sa začalo na jar. Financovaný je zo sponzorských darov vo výške zhruba 4000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTOGALÉRIA: V Spišskej Novej Vsi vznikol ekodvor
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM