Samospráva

Od nového roka si priplatíme: Zvyšuje sa daň za nehnuteľnosť aj poplatok za komunálny odpad

Spišskonovoveskí poslanci schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov na rok 2020. Ročný poplatok za komunálny odpad vzrastie napríklad o takmer 8 eur.

Ilustračný obrázok k článku Od nového roka si priplatíme: Zvyšuje sa daň za nehnuteľnosť aj poplatok za komunálny odpad
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 12. decembra zasadali poslanci Spišskej Novej Vsi, aby prebrali niekoľko dôležitých bodov. Na začiatku rokovania si však uctili minútou ticha obete výbuchu v Prešove. Jedným z nich bol aj dodatok k VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta Spišská Nová Ves.

Daň z nehnuteľnosti

Ako uviedol vedúci oddelenia správy daní a poplatkov Pavol Košalko, k návrhu zvýšenia sadzieb u dani z nehnuteľností dochádza z dôvodu nedostatočných finančných zdrojov mesta na vykrytie plánovaných výdavkov mesta na rok 2020. Zároveň doplnil, že dane boli naposledy upravované v roku 2012.

Navrhovaným zvýšením sadzieb dane z pozemkov z 0,42 % na 0,48 % predpokladajú kompetentní vyšší predpis oproti roku 2019 cca o čiastku 19 tis. eur. Sadzba dane zo stavieb podľa jednotlivých druhov stavieb bude od nového vyššia o 15 %, ako aj sadzbu dane z bytov a nebytových priestorov.

Komunálny odpad

Od nového roku si obyvatelia Spišskej priplatia aj za komunálny odpad. Mestskí poslanci odklepli ročný poplatok zo 16,02 eur na 23,97 eur. Zároveň však odsúhlasili aj zníženie sadzby poplatku za komunálne odpady o 50 % fyzickým osobám starším ako 62 rokov. Pri takto určenej vekovej hranici v Dodatku k VZN bude zníženie poplatku vykonané bez žiadosti poplatníka už pri vyrubení poplatku na rok 2020.

„Aj napriek takto zvýšenému poplatku bude mať mesto Spišská Nová Ves naďalej jeden z najnižších poplatkov za komunálny odpad. V predchádzajúcich obdobiach boli miestne dane splatné v dvoch splátkach v roku 2020 z dôvodu zvýšenia sadzieb bude možné miestne dane splatiť v troch splátkach," ozrejmil Košalko.

Daň za psa

Ku VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady patrí aj daň za psa. Tá bude od nového roku, ako aj daň z nehnuteľnosti o 50 % nižšia pre fyzické osoby staršie ako 64 rokov. V predchádzajúcich obdobiach bola daň z nehnuteľností a daň za psa znížená o 50 % fyzickým osobám starším ako 70 rokov. Od dane za psa budú po dobu 12 mesiacov oslobodený daňovníci ,ktorí získali psa zo Stanice pre odchyt túlavých zvierat v Spišskej Novej Vsi.

„Keď som išiel do politiky mal som ružové okuliare, ako bude robiť všetkým ľuďom len dobre. Hneď v začiatkoch však musíme robiť opatrenia, ktoré nie sú medzi obyvateľmi veľmi populárne. No musíme sa k tomu postaviť zodpovedne. Dlhodobo sme na najnižších úrovniach čo sa týka poplatkov v iných mestách čo nie je pre naše mesto veľmi ekonomické ani hospodárne. Zároveň som rád , že vieme vyjsť obyvateľom aj v ústrety a miestne poplatky budú môcť zaplatiť v troch splátkach," vyjadril sa poslanec Tomáš Cehlár (Spoločný klub).

„Pokým bolo mesto v inej ekonomickej kondícii, nebolo nutné niečo navyšovať, dnes vieme akú ťarchu máme a čo všetko treba zaradiť do rozpočtu a sme radi, že sme ho poskladali. V porovnaní s inými mestami, kde dvíhajú poplatky o 100, niektorí dokonca až tristo percent, je toto taký kompromis, aby to najmenej ublížilo obyvateľom mesta," uzavrel primátor mesta Pavol Bečarik( SNS).

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

V priloženej galérii si môžete pozrieť aj tohtoročnú vianočnú výzdobu v našom meste.

Obrazom: Vianočná výzdoba v centre Spišskej
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM