Tlačové správy

Odborníci spod Tatier radia: Chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri plánovaní kuchyne

Plánujete novú kuchyňu a chcete, aby dokonale plnila svoj účel? Nižšie uvádzame niekoľko dôležitých rád od odborníkov z oboru pracujúcich v kuchynskom štúdiu kika.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci spod Tatier radia: Chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri plánovaní kuchyne
26
Galéria
Zdroj: kika Nábytok Slovensko

Kuchyňu väčšina ľudí nemení každý rok, preto je dobré svoje rozhodnutie dostatočne zvážiť a vyberať nie len to, čo sa vám páči, ale taktiež kvalitu a trvanlivosť materiálov.

Takže, na čo všetko myslieť pri jej plánovaní?

NEŽ ZAČNETE PLÁNOVAŤ, PRIPRAVTE SI TIETO ÚDAJE:

– rozmery miestnosti (dĺžka, šírka, výška)
- umiestnenie prípojok (elektrina, voda), zakreslite v presnej mierke
- rozmery dverí, okien a výška parapetov (nezabudnite na priestor potrebný pre otváranie okien a dverí)
- umiestnenie, tvar a veľkosť jedálenského stola

ZISTITE SI MOŽNOSTI FINANCOVANIA

Dnes už je možné novú kuchyňu dostať aj na splátky, dokonca i bez navýšenia úrokov. Zistite si tiež, čo vám predajca ponúka v štandarde bez príplatku (kovania, pracovné dosky, predné plochy skriniek, zabudované spotrebiče, atď.) a aká je výška rôznych príplatkov.

VYUŽITE POČÍTAČOVÉ PLÁNOVANIE

Viacerí predajcovia vám dnes už dokážu vďaka špeciálnemu PC programu poskladať a ukázať vašu novú kuchyňu, ako by presne vyzerala, ešte pred tým ako ju budete mať doma.

PRISPÔSOBTE KUCHYŇU SVOJIM VLASTNÝM POTREBÁM

Dbajte na logické usporiadanie jednotlivých zón, ktoré by mali na seba nadväzovať: skladovacia zóna (chladnička, potravinová skriňa a komora), prípravná zóna (drez, pracovná doska, ostrovček), variaca zóna (sporák, indukčná doska, rúra). Praváci by mali v kuchyni postupovať zľava doprava.

AKÉ DETAILY SÚ PRE VÁS DÔLEŽITÉ?

Dnes už si môžete nakombinovať kuchyňu úplne do detailov, od rôznych zásuviek, poličiek, skríň, až po optimálne riešenie svietidiel, či variabilitu výšok pracovných plôch (na umývanie riadu sa odporúča vyššia pracovná plocha, na varenie zase nižšia). Praktické sú napríklad bočnice zásuviek z priehľadného materiálu, tlmiče dojazdov zásuviek a dovierania dvierok, či rôzne ochranné prvky.

ZVÁŽTE DIZAJN VAŠEJ NOVEJ KUCHYNE

Podľa toho, za ako dlho plánujete kuchyňu obmieňať, a či vôbec, zvážte i dizajn kuchyne. Málokto si dnes môže dovoliť pravidelne prispôsobovať kuchyňu najnovším módnym trendom. Preto sa odporúča zariadiť kuchyňu moderne a nadčasovo. Ak však viete, že v inej, ako romanticky zariadenej kuchyni v štýle provence, sa nebudete cítiť dobre, tak určite dajte na svoje cítenie. Ak sa poznáte a viete, že ste geek, ktorý miluje najmodernejšie vychytávky v materiáloch a technológiách, tak investuje do ultra moderného mestského štýlu, kde prevláda betón a drevo..

CERTIFIKÁTY VÁM PREZRADIA VIAC

Dnes už si výrobcovia dajú záležať, aby sa prezentovali rôznymi oceneniami, či certifikátmi.
• Ako prvé by ste si mali všímať či výrobca vlastní certifikát, potvrdzujúci bezpečnosť a kvalitu jeho výrobkov. Zahŕňa to nielen oblasti striktne technické a technologické pri výrobe produktu ako takého, ale aj oblasti služieb, či samotný vzťah so zákazníkom.
• Zelená výrobná politika spoločnosti.
• Certifikát ochrany životného prostredia využívaním dreva z kontrolovaných zdrojov hospodárskych le­sov.

OVERTE SI ZÁRUČNÉ PODMIENKY

Zistite si aké popredajné (záručné a pozáručné) služby vám výrobca/ dodávateľ garantuje. Rôzna môže byť napríklad dĺžka záruky výrobcu na jednotlivé komponenty, zabudované spotrebiče a montážne práce. Niektorí dodávatelia poskytujú v priebehu prvých 12 mesiacov napríklad bezplatnú prehliadku funkčnosti a kvality.

VYVARUJTE SA TÝMTO NAJČASTEJŠÍM CHYBÁM:

• Sporák pri stene: okrem toho, že vám pri ňom bude chýbať pracovná plocha, steny sa rýchlo ušpinia a ťažko sa budú čistiť.
• Chladnička v rohu kuchyne: obmedzí sa otváranie dvierok, ako aj prístup do vedľajších skriniek.
• Umiestnenie umývačky: najvhodnejšie je naplánovať umývačku riadu vedľa drezu. Riad bez zbytočného prskania vody rýchlo naložíte.
• Umiestnenie rúry na pečenie: ideálna pracovná výška je v úrovni očí.
• Okolie sporáka: v blízkosti sporáka myslite na zásuvku s kuchynským náčiním, ktoré počas varenia najčastejšie využívate.
• Batéria pod oknom. Zvážte či je umiestnenie drezu pod kuchynským oknom vhodné. Výška batérie môže brániť pri jeho otváraní (myslite na to, že minimálna výška rámu okna od podlahy by mala byť aspoň 90 cm, optimálne 105 cm)
• Otváranie skriniek: medzi skrinku pri stene a stenu je vhodné dať výplňovú lištu.
• Medzi dvoma rovnobežnými radmi liniek by mala byť na podlahe vzdialenosť aspoň 120cm.
• Medzi varnou doskou a drezom je vhodné mať aspoň 80 cm širokú pracovnú plochu.
• Na každej strane sporáka by mal byť voľný priestor široký aspoň 40 cm.
• Medzi sporákom a hornou skrinkou by mal byť voľný priestor najmenej 50 cm.

www.kika.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: kika Nábytok Slovensko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM