JAB Rôzne

Otrasný pohľad v rómskej osade: Psa našli s drôtom zarytým hlboko do krku!

Potulujúce sa psy a mačky po rómskych osadách to nie je nič nezvyčajné. Niektoré z týchto zvierat však trpia chorobami. A niekedy na ľudí čaká aj naozaj smutný pohľad.

Ilustračný obrázok k článku Otrasný pohľad v rómskej osade: Psa našli s drôtom zarytým hlboko do krku!
Zdroj: Dnes24.sk

V Smižanoch sa v dňoch 12– 15 júna uskutočnila kastračná akcia a to vďaka dobrovoľníkom a spolupráci Slovenskej aliancie ochrany zvierat spolu so Združením za práva zvierat.

„Bola to už v poradí 6-ta kastračná akcia a jej podstatou je odchyt psov a mačiek, ktoré sa vykastrujú a na druhý deň vypustia naspäť do osady,“ povedala nám Lenka Zolnierčíková študentka veteriny a zástupca predsedu pre kastračné akcie.

Kastrovalo sa na obecnej polícií v Smižanoch, kde zvieratá ostávali do druhého dňa. Vykastrovali 75 zvierat, ktoré vrátili naspäť do osady. Viac ako 50 psov odobrali.

„Táto osada disponovala veľmi ťažkými prípadmi, ktoré sme museli riešiť. V hodine dvanástej sme zachránili 5 mesačného psíka Jacka , ktorému miestne deti obviazali drôt okolo krku. Ten sa tak hlboko zaryl do krku, že psík musel prežívať strašné bolesti. Okrem neho sme zachránili aj mladú fenku, ktorá mala na jednom boku tela strhnutú kožu a rana bola krvavá. V tejto sade bolo taktiež veľa prípadov psov, ktoré trpeli demodexom, čo je kožné ochorenie neprenosné na ľudí ani na zvieratá. Tieto psy ľudia nechceli, odháňali ich a báli sa ich. Odchyt bol náročný, ale napokon sme ich odobrali a umiestnili na lepšie miesto. Taktiež sme počas akcie našli ochrnuté 4 mesačné šteniatko s otvorenými ranami, ktoré ihneď putovalo na kliniku do Nitry, kde sa o neho starajú špecialisti," vysvetlila Lenka Zolnierčíková.

Na priebeh dozerala polícia

Mesiac pred akciou dobrovoľníci navštívili osadu, nafotili zvieratá a poinformovali obyvateľov čo budú robiť.

“Väčšina rómskych občanov nám vyšla v ústrety a psov nám dali ,no našli sa aj taký čo s tým nesúhlasili aj napriek tomu ,že sme im zvieratá ošetrovali zadarmo.“ Celá akcia sa konala pod dohľadom obecnej polície. Peniaze na akciu sa vyzbierali vďaka dobrovoľným príspevkom ľudí z celého Slovenska, Česka , ale aj Nemecka.

„Československý kastračný program vznikol pre nesporne zlý stav túlavých zvierat v našej krajine. Slovensko už dlhodobo bojuje s problémom nekontrolovaného množenia nielen túlavých zvierat, ale aj psov a mačiek, ktorých majitelia sú nezodpovední a nedbajú na prevenciu nechcených gravidít. Na niektorých miestach Slovenska je situácia viac ako zlá. Karanténne stanice a útulky nie sú schopné tomuto neprestávajúcemu prílevu zvierat čeliť kapacitne, ani finančne,“ dodáva na záver L. Zolnierčíková

Foto: Filip Minár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM