Správy

Petícia zrejme nepomôže: V Novoveskej hute bude zrušená pobočka pošty

Obyvatelia Novoveskej Huty, mestskej časti Spišská Nová Ves, protestujú proti zrušeniu pobočky Slovenskej pošty (SP).

Ilustračný obrázok k článku Petícia zrejme nepomôže: V Novoveskej hute bude zrušená pobočka pošty
Zdroj: TASR/František Iván

Približne 700 občanov podpísalo petíciu za jej zachovanie, zorganizovali ju občianske združenia Novoveská Huta a Rohals. K ich aktivite sa pridáva aj vedenie mesta Spišská Nová Ves. Pošta zrušenie pobočky od 1. marca argumentuje poklesom využívania poštových služieb.

Podľa mňa nie je dobré, že vzdialenejšie časti mesta, akým je Novoveská Huta, znevýhodňujeme aj takýmto rozhodnutím. Stále hovoríme o tom, že vidiek a malé sídla sú rovnako dôležité ako mestá, a pritom im život neuľahčujeme. Nemyslím si, že všetko má byť iba ziskové,“ skonštatoval primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Konečné rozhodnutie

Slovenská pošta oznámila radnici svoje konečné rozhodnutie o zmene v poskytovaných služieb v Novoveskej hute vzdialenej približne šesť kilometrov od centra mesta v decembri minulého roka. Zmena spočíva v tom, že „kamenná“ pošta končí a niektoré služby, na ktoré boli občania doteraz zvyknutí, vybavia u svojho poštára a poštového kuriéra.

Mesto upozornilo, že ide už o druhé zrušenie pošty na území mesta v krátkej dobe. Od jesene minulého roka nefunguje ani pobočka na Ulici Ing. O. Kožucha.

Generálny riaditeľ SP Martin Ľupták v otvorenom liste zdôvodnil zrušenie pobočky poklesom využívania poštových služieb. „Pri zvažovaní tejto vážnej zmeny sme naozaj veľmi podrobne naplánovali, ako pošta bude v budúcnosti zabezpečovať služby tak, aby žiadnu zmenu občania takmer nepocítili. Na základe dlhodobých skúseností z viac ako 1 500 obcí, v ktorých neprevádzkujeme poštu, a tiež nedávnej minulosti, keď sme k rovnakej zmene pristúpili aj v iných obciach a mestách, som presvedčený, že budú s poskytovaním poštových služieb spokojní ako doteraz,“ ubezpečuje Ľupták. Niektoré služby bude zabezpečovať poštový doručovateľ.

Spišská Nová Ves má v súčasnosti viac ako 35 000 obyvateľov a dostupnosť služieb je podľa samosprávy dôležitá najmä pre starších obyvateľov, často imobilných.

Slabý priemer

Hovorkyňa SP Iveta Dorčáková doplnila, že na pošte Novoveská Huta bol v roku 2020 priemerne podaný jeden balík, 15 kusov listových zásielok a päť doporučených zásielok denne.

Zdôraznila, že SP z danej časti neodchádza. „Nástupnícka Pošta Spišská Nová Ves 1 bude zabezpečovať pre obyvateľov dotknutej lokality tak ako doteraz, aj výdaj nedoručených oznámených zásielok a výplatu dôchodkov v prípade, ak bude v deň výplatného termínu dôchodca doma nezastihnutý,“ upozornila Dorčáková. Dodala, že obyvateľom mesta je nonstop k dispozícii aj BalíkoBOX na Mlynskej ulici.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM