JAB Správy

Pred sebou majú ešte veľa práce: Kedy v Spišskej chcú spustiť prevádzku magnetickej rezonancie?

Skoro šesťtonový kolos magnetickej rezonancie si vyžiadal pomoc žeriava a niekoľkých robotníkov. Srdce nového diagnostického centra je už však na mieste. Čo to znamená pre obyvateľov Spišskej Novej Vsi a okolia?

Ilustračný obrázok k článku Pred sebou majú ešte veľa práce: Kedy v Spišskej chcú spustiť prevádzku magnetickej rezonancie?
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď kolos magnetickej rezonancie vážil skoro 6 ton a prístroj s rozmermi 2,5 krát 2,5 metra museli vyberať z kamióna žeriavom, museli s ním narábať ako v rukavičkách.

Aké sú plány?

Námestníčka riaditeľa Renáta Šuláková priznala, že navezenie srdca nového diagnostického pracoviska bola jedna z najťažších pomyselných operácií. Podľa jej slov celá manipulácia s prístrojom bola riziková a muselo sa s ním zaobchádzať veľmi opatrne.

„Oficiálne spustenie prevádzky magnetickej rezonancie predpokladáme prvého mája,“ prezradila námestníčka s tým, že búracie práce v nemocnici začali v mesiaci február a projektová príprava už koncom roka 2014.

Zariadenie je vhodné na detailné zhodnotenie mäkkých častí tela, ako sú kĺby, väzy, chrupavky respektíve mozog a miecha. „Magnetická rezonancia dokáže zachytiť nádory v rannom štádiu. Okrem toho pacienti budú vyšetrení do niekoľkých dní,“ zdôraznila námestníčka.

Jedna z najdrahších diagnostických metód

Ako skonštatovala, pokiaľ v nemocnici magnetická rezonancia nebola, pacienti museli chodiť na vyšetrenie do Popradu, Prešova či Košíc, kde čakacia doba bola aj mesiac. „Otvorením nového diagnostického pracoviska chceme zlepšiť a urýchliť diagnostiku pacientov a priniesť im komfortnejšie a rýchlejšie vyšetrenie,“ dodala.

Magnetická rezonancia je jedna z najdrahších diagnostických metód. „Najhoršie a tým myslím tú prepravu máme už za sebou, no ešte veľa práce pred sebou,“ povedala Šuláková a doplnila, že investícia do nového pracoviska vrátane samotného prístroja vyšla nemocnicu na 600 tisíc eur.

Manipulácia skoro 6 tonového prístroja do nemocnice v Spišskej
1
Galéria
Do Spišskej už doviezli  6-tonový kolos magnetickej rezonancie
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM